Hej & välkomna!

Den här bloggen markerar startskottet för arbetet i vänsterpartiets nya fildelnings- och upphovsrättsgrupp. Vi har tillsatts efter kongressen i juni för att följa upp besluten i fildelningsfrågan, och kommer att börja med att ta kontakter åt alla möjliga håll för att försöka bena ut frågeställningarna mer i detalj.

Här kommer vi att publicera korta rapporter från vårt arbete, spridda tankar, länkar till olika underlag vi hittar och så vidare. Vi skriver bloggen som tre olika personer, med skilda perspektiv: Micke skrev de motioner som gick igenom på kongressen, Ann-Mari tyckte att de gick för snabbt fram i upphovsrättsfrågorna, och Hanna är gruppens dark horse från Ung Vänster.

Det var en lång kongressdebatt om fildelningen – eller snarare, så lång som kongressformatet tillåter. Det är uppenbart att det finns mycket som behöver diskuteras mer ingående. Vi hoppas att kommentarsfälten på den här bloggen kommer vara ett av de utrymmen där den debatten förs, av partimedlemmar såväl som utomstående intresserade. Välkomna!

Micke, Ann-Mari och Hanna

Annonser

16 thoughts on “Hej & välkomna!

 1. Vilket trevligt initiativ. Jag är säker på att framtiden för det politiska samtalet är att det förs på precis det här sättet, alltså öppet på bloggar och i forum med möjlighet för alla att delta.

  Här är en länk till en sida där jag försöker beskriva Piratpartiets förslag till reformerad upphovsrätt. Jag har tidigare kommenterat själva motionerna här. Vänstern är på helt rätt spår i den här frågan! 🙂

 2. Ja, det där med bredbandsskatt är en dum ide. Helt omöjligt att övervaka vad som laddas ner och skulle man trots allt kunna göra detta kommer andra problem upp. Minst 30% av allt upphovskyddat material som laddas ner på internet är porr och jag ser det som politiskt omöjligt att införa någon avgift där 30% av pengarna gick till porrindustrin. Att man skulle införa något ”politiskt korrekt” råd som fördelade pengarna blir ju bara ett hyckleri.

 3. Kul idé med blogg!

  Öppen diskussion! Det är annat än det som nu förs inom partierna om FRA….

 4. Bra att ni tar tag i detta! Det är ju både en teoretiskt viktigt och en politiskt akut fråga. Men mest av allt kanske en demokratisk tragedi; samtidigt som riksdagen hade stor hearing om upphovsrätten i april i år gav regeringen kommissionen mandat att förhandla om ACTA, alltså ett nytt TRIPs+ med Internetdistribution som ett särskilt prioriterat område. Man slängde alltså ut renforsutredningen offentligt, men godkände ett mycket mer långtgående förhandlingsmandat bakom lyckta dörrar.

 5. Erik, det låter som att du har sett själva förhandlingsmandatet. FInns det på nätet eller hur får man tag i det?

 6. Tack alla för uppmuntran! Vi kommer att ta tid på oss och försöka beta av så många som möjligt av frågeställningar som dyker upp.

 7. Ping: Konstruktivt av (v) om fildelning « Christian Engström (pp)

 8. Johan Ronström: Det där är en bra idé. Det verkar dock inte gå att implementera här på wordpress.com… Överhuvudtaget är vi glada för alla tips om sånt, vi är lite gröna på bloggformatet.

 9. Bara en kort kommentar om infallsvinklar.

  Ett argument som jag sällan ser utredas på djupet är det att det saknas belägg för att faktiskt förespråka upphovsrätt (på andra grunder än moralfilosofiska). De tekniska fördelar som upphovsrätten rättfärdigas med appelerar till ”sunt förnuft” eller ekonomiska modeller som saknar förankning i modern forskning och är sällan uppbackade med empiri eller teori som håller faktiskt håller. Så en bra approach borde vara att först försöka _bevisa_ fördelarna med upphovsrätt.

  Nåja, några intressanta länkar för fördjupning:
  Question Copyright
  The Welath of Networks
  Lawrence Lessig
  Eben Moglen
  Agains Monopoly

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s