Mer om fri studentlitteratur

Kristina Ahlinder från Svenska Förläggareföreningen skrev en kommentar i posten om studentlitteratur, som gick ut på att Open Access och fri studentlitteratur inte var lösningen. Jag förstod inte riktigt hur hon menade, men jag tror den diskussionen är värd att vidareutveckla.

Ars Technica tar också upp fenomenet idag, och noterar att hela tanken ger en del förläggare ångest. De länkar en kul artikel i LA Times, där de intervjuar en författare av en öppen lärobok:

I’m a right-wing economist, so they can’t call me a communist,” McAfee said.

Yet he turned down $100,000 to turn over his open-source textbook ”Introduction to Economic Analysis” to a commercial publisher.

”What makes us rich as a society is what we know and what we can do,” he said. ”Anything that stands in the way of the dissemination of knowledge is a real problem.”

Högskolor och universitet har en avgörande roll att spela i övergången till friare kunskapsformer. Jag är optimistisk: formerna för t ex Wikipedia, med ständing granskning av varje mening, kommer rätt använt att kunna höja ribban för vetenskaplig stringens. 

Micke

Annonser

4 thoughts on “Mer om fri studentlitteratur

 1. Kristina Ahlinders inlägg tolkade jag som så att hon menade att hela processen med läroböcker skulle se ut exakt som idag, med den skillnaden att boken bara skulle tryckas(!) i ett exemplar per universitet, som då skulle kosta lika mycket som förlaget räknat med att få in på en hel upplaga idag…

  Tanken som uppenbarligen inte slagit henne (konstigt…) är att med digital distribution så försvinner en hel del av motivet till att alls ha förlaget som en mellanhand. I vart fall bör ju åtminstone allt som har med tryckningen försvinna.

  Läroboksfrågan skulle lätt kunna lösas genom att staten direktupphandlar elektroniska läromedel direkt från författaren som utöver ett grundarvode sen får betalt i förhållande till hur många studenter som har den på obligatorisk litteraturlista. Universiteten får sedan betala en summa för varje bok de sätter upp på dessa obligatoriska listor så att de inte av kompisskäl blir alltför långa.

  (Som det nu är så står många böcker på listan för att det är en kompis till kursledaren som skrivit den och ska ha royalty…)

 2. JA, ner med mellanhänderna! Att distribuera information idag kostar i princip 0kr. Låt informationen gå direkt från författaren till läsaren. Instämmer med Jörgen L:s kommentar.
  Det roliga är väl också att fler kommer att ha läst McAfee nu än om han hade gått den kommersiella vägen. De som inte ger ut sin information så som han gjorde kommer förmodligen inte ens bli lästa/hörda alls i framtiden.

 3. Jag tycker att det finns en lite olycklig syn på digital distribution. Att läsa på en datorskärm är inte samma sak som att ha en bok att bläddra i. Jag hoppas att det går att komma fram till fungerande sätt för att se till så att studenterna fortfarande kan få tillgång till tryckta upplagor av kurslitteraturen. Jag vet att jag skulle fortsätta betala för dyra tryckta upplagor även om böckerna fanns tillgängliga i en fri digital variant.

  Kanske kan universiteten skaffa egna tryckerier för det ändamålet? Eller ett gemensamt tryckeri för alla universitet och högskolor? Borde ju inte vara så svårt att lösa tycker man.

 4. Nej, läsa en bok på skärmen är inte lika bekvämt som att läsa en bok – tycker du och jag ialla fall. Å andra sidan har det säkert en hel del med vana att göra…

  Läsplattorna har väl tiden för sig, en prestandautveckling motsvarande mobiltelefoner är nog inte otänkbar.

  För oss som ändå vill läsa böcker har väl de flesta universitet & högskolor någon form av tryckeri redan nu. Om inte, så är en simplare variant inte särskilt dyr att införskaffa.

  Jag jobbar i bokhandel och emellanåt dyker frågan upp när det är bokhandelsbranchens tur att följa skivbutikerna i graven. Jag brukar svara att det förhoppningsvis bara är några år till som det är det minsta lönsamt att kränga dussindeckare och fultrist kurslitteratur – vinsten kryper redan nu ner mot några tior per sålt ex.

  När denna sorts böcker lämnar den fysiska bokhandeln och börjar säljas en masse i digital form kan boklådorna i städerna antingen dö svältdöden (hej då Akademibokhandeln!) eller omvandlas till delikatessbutiker för biliofiler och litteraturälskare.

  Det är klart att Kristina Ahlinder målar fan på väggen. Hon är talesperson för en hel branch och har till uppgift att lobba fram bra förutsättningar för branchens >nuvarande affärsmodell. Något annat vore näst intill tjänstefel från hennes sida.

  Egentligen tror jag att Kristina har ganska stort förtroende för förläggarnas entreprenörsanda. Fiffiga människor kan alltid hitta ett sätt att tjäna pengar. Se på Ramlösa – kranvatten på flaska! Någon berättade även för mig att det säljs en hel del dekorationssand i Saudiarabien…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s