Antalet fildelare

Har just bläddrat igenom rapporten The Internet in Sweden 2007, som samlar statistik om internetanvändningen. Jag vet inte vilka World Internet Institute är, men det ger inte något vidare intryck med en forskningsorganisation som kräver registrering för att kunna ladda ner deras rapporter – och som dessutom automatiskt lägger till en till sitt nyhetsbrev när man registrerar sig.

Hur som helst, fildelarstaistiken i rapporten är enkelt sammanfattad, så ni slipper bråka med deras hemsida:

Enligt rapporten var det nästan inga som fildelade så sent som 1996, men efter det har utvecklingen varit ganska precis linjärt stigande. Tio år senare, 2006, fildelade 14 procent av Sveriges befolkning, dvs omkring en miljon människor. Fildelare finns i alla åldergrupper, men det är många gånger vanligare bland unga vuxna än bland äldre. I åldersgruppen 18-25 år fildelar 24 procent av kvinnorna och 55 procent av männen.

Fildelare verkar inte köpa mindre musik än icke-fildelare. Det kan tolkas som stöd för hypotesen att fildelning inte är ett hot mot musiksektorns inkomster, men å andra sidan är det kanske rimligt att anta att de med stort musikintresse oftare fildelar. Som vanligt är det svårt att vare sig bekräfta eller motbevisa den hypotesen.

Övriga nyheter: GNU fyller 25 år! Kolla in all-round-kungen Stephen Frys stillsamma födelsedagskalas.

Micke

Annonser

2 thoughts on “Antalet fildelare

  1. Hur långt ner i åldrarna går den rapporten? Jag orkar inte strula med deras formulär…

    SCB säger:

    Cirka 20 procent av alla i åldern 16-74 år, eller 1,3 miljoner människor, har någon gång använt ett fildelningsprogram. Denna syssla är klart mest populär bland män i åldern 16-24 år resp. 25-34 år, där andelarna är 57 resp. 48 procent.

    Då tillkommer ju också ett antal under 16 år.

  2. Nu har jag inte rapporten på den här burken, men jag tror att den avgränsar sig vid 18 år. Dessutom var deras fråga snävare än SCB:s ”har någon gång använt ett fildelningsprogram”: de identifierar också en grupp f d fildelare, utöver de 14 procent som fildelar idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s