TV-debatt om piratjägarlagen

Kolla in morgonens TV-debatt om piratjägarlagen, där Ulrika Karlsson (m) försöker driva regeringens linje. Kalle Larsson gör ett bra jobb med att försöka packa in så många som möjligt av de frågor som behöver ställas om den nya piratjägarlagen i det superkorta format en TV-debatt erbjuder. Det ger en första smak av hur de närmaste mediadebatterna kommer att se ut, och det väcker lite frågor.

 • Hur punkterar vi piratjägarlagen på tre korta meningar? Vi behöver en samling soundbites att jobba med för det här debattformatet.
 • Ska vi i första hand skjuta in oss på det nya, eller försöka föra en debatt om helheten? Kalle försökte göra båda, och jag tycker det fungerade.
 • Vad ska vi falla tillbaka på i frågan om webbanonymitet? Ulrika Karlsson kör på linjen att mixa fildelning med grov brottslighet för att kunna driva ett i praktiken mycket långtgående upphävande av webbanonymiteten. Kalle fick lite svårt att svara där, just för att vi inte diskuterat frågan principiellt utan praktiskt: poängen med webbanonymiteten är ett av de viktigare skälen till att vi vill riva upp kriminaliseringen av fildelningen, men vi är ju inte för en absolut webbanonymitet.

PS. Kom att tänka på ett blogginlägg jag tipsade om för några dagar sedan, som är intressant för att det ger en inblick i hur operatörernas kontakter med polisen ser ut idag.

Micke

15 thoughts on “TV-debatt om piratjägarlagen

 1. Ping: Nu stoppar vi antipiratlagen! « Christian Engström (pp)

 2. Ping: Bra initiativ! « PiratJanne

 3. Ping: Bloggtips « PiratJanne

 4. Ulrika Karlsson får det att framstå som att det är någon ärlig och ödmjuk person som kommer hem till dig och lite försiktigt säger att ”ajabaja du gör något olagligt här var vänlig sluta”. knappast nöjes maffian kommer skicka en så stor stämmning att du får leva på gräs och vatten i fortsättningen under bar himel. Är hon helt blåst eller är hon bara så korkad som hon framstår?

 5. Anonymitet är en av hörnstenarna i en fungerande demokrati. Alla måste kunna få uttala sina åsikter utan risk för reprisalier helt enkelt. Det är därför som vi t.ex. har anonyma val.

  Samma sak måste gälla på internet. Som alltid så måste man fråga sig inte vad nuvarande regering vill göra med lagarna utan hur en eventuell kommande regering skulle kunna utnyttja dem för sina egna syften (om man nu litar på den nuvarande regeringen vill säga). Det kan komma en dag, inte alls långt borta vid horisonten, då vi måste försvara vår demokrati, och att kunna framföra åsikter anonymt är en av hörnstenarna där.

  Den stora frågan jag alltid ställer mig är; varför är webanonymitet så jävla illa helt plötsligt?

 6. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Efter FRA kommer IPRED1: dags att agera

 7. Ping: Några problem med antipiratlagen « PiratJanne

 8. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Måste läsas: skivbolagens utpressning i Danmark

 9. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Polisen ska vara polis

 10. Ping: Kriget mot fildelningen « PiratJanne

 11. Ping: Antipiratlagen förklarar krig mot barnfamiljerna « Christian Engström (pp)

 12. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Rättssäkerhet och utpressning

 13. Ping: Upphovsrättsslobbyns argument « PiratJanne

 14. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Politiska svek

 15. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: operatörernas ansvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s