Misslyckad undersökning från MMS

DN rapporterar om en undersökning av inställningen till fildelning gjord av MMS, Mediamätning i Skandinavien. Kolla in länken till pdf-dokumentet i högerspalten.

De tillfrågade fick ta ställning till påståendet ”Att ladda ner upphovsrättsskyddat material från nätet är stöld” (de är ganska jämt delade i frågan). Med all sannolikhet har en del uppfattat det som en faktafråga och andra som ett tillfälle att tycka till, vilket gör undersökningen närmast värdelös. De som menar att det inte stämmer kan antingen vara för en legalisering, eller bara råka ha fakta på fötterna och veta att upphovsrättsbrott juridisk sett är något annat än stöld. Att tidigare undersökningar flera gånger observerat stora skillnader i åsikter mellan åldersgruppen, som inte syns i de här svaren, stärker min misstanke om att den oklarheten har spelat in. Vi vet med andra ord fortfarande inte hur stort avtryck den där propagandafrasen har satt.

På samma sätt spolierar MMS sina resultat för en än intressantare fråga, nämligen om folk undviker att ladda ner vissa innehållstyper för att de innebär högre risk att bli straffad. Hela populationen verkar ha blivit tillfrågad, vilket gör att minoriteten fildelare drunknar i de godtyckliga svaren från de övriga.

[Edit: Nja, jag verkar ha delvis fel – av DN-artikeln framgår att det det bara är ”nedladdningskonsumenterna” som tillfrågats. Av dem är det dock bara hälften som laddar ner själva, så resultatet blir fortfarande svårt att dra några riktiga slutsatser av.]

Eftersom MMS inte har vett att publicera rapporten i sin helhet på sin hemsida går metodiken och resultaten i övrigt inte att granska. Det där är ett återkommande problem: i en ideal värld där journalistiken fungerade skulle den här sortens forskningsresultat utan fritt källmaterial inte publiceras utan tydliga reservationer.

Micke

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s