Niklas Rådström föreslår progressiv royaltybeskattning

Via Opassande hittade jag en text av Niklas Rådström jag föll för direkt. Han lägger upp en gedigen motargumentation mot den senaste tidens nyliberala hysteri över att det existerar andra inkomster i kultursektorn än sponsring och exemplarförsäljning. Särskilt fastnade jag för en passage om progressiv royaltybeskattning:

Jag har tidigare lagt fram förslaget om en progressiv royaltybeskattning, det vill säga att de upphovsrättsliga intäkterna bättre ges möjlighet att utgöra basen för konstnärernas försörjningsmöjligheter. Redan i dag har man skattetekniskt förstått att de upphovsrättsliga intäkterna utgör ett unikt inkomstslag, närmast jämställt med inkomst av kapital. Man har dock inte dragit de rimliga slutsatserna av detta, då inkomster av det konstnärliga kapitalet beskattas mer än dubbelt så högt som det ekonomiska. Om den sittande kulturutredningen begriper detta återstår att se.

Förslaget utvecklas i den här texten från juni i år, som jag helt missat:

Här är ett enkelt förslag som på ett avgörande sätt skulle förbättra möjligheterna för konstnärliga upphovsmän att försörja sig på det arbete som utgör basen för inte bara deras egen verksamhet utan för hela kulturlivet. Förslaget kan sammanfattas i två ord: progressiv royaltybeskattning.

Om det konstnärliga arbetet i början av den stigande skatteskalan endast belastas av sociala kostnader skulle skattesatsen ungefär motsvara den kapitalinkomsterna utsätts för. På så vis skulle konstnärliga upphovsmän inte helt uteslutas från det sociala skyddsnät som utgörs av sjukförsäkring och pensionspoäng. Något skattefrälse skulle inte heller skapas då inkomsterna högre upp på skatteskalan kan beskattas på en nivå som mer motsvaras av tjänsteinkomsterna.

För ett sådant system finns redan ett tydligt regelverk som definierar vad som skyddas av upphovsrätt. Det vore en reform som över en natt skulle förbättra upphovsmännens möjligheter att försörja sig, utan att upphäva marknaden, vilket borde passa den sittande regeringens så kallade arbetslinje. Det borde även rimligen få hela riksdagens bifall då det upphäver den groteska överbeskattningen av kulturellt kapital i jämförelse med ekonomiskt. Kostnaderna för statskassan skulle vara försumbara om de ens skulle märkas. Jag kan inte se någon förlorare i ett system med progressiv royaltybeskattning.

Skatteförslag är ofta knepigare än de verkar vid första anblick – det är i alla fall min erfarenhet – men förslaget ser intressant ut. Nån som hittar några invändningar? Djävulens advokater uppskattas alltid 🙂

Micke

Annonser

4 thoughts on “Niklas Rådström föreslår progressiv royaltybeskattning

 1. Man kan gott gå längre. Royalties beräknas i många fall inte efter ”objektiva” kriterier, utan är närmast godtyckliga. Ta exempelvis den så kallade privatkopieringsersättningen som alla som köper en mp3-spelare eller tomma cd måste betala. Dess fördelning på musikområdet baseras i stort sett på radiospelningar. Det vill säga, oproportionerligt mycket till rättsinnehavare som redan tjänar mycket.
  Den ”klassiska vänstermodellen” har varit att sådana avgifter inte alls ska fördelas individuellt och upphovsrättsligt, utan kulturpolitiskt och kollektivt. I frågan om kassettskatten schabblades dock detta bort av byråkrater som lyckades omvandla det hela till en skatt som var varken eller, som ingen riktigt begrep och som senare avskaffades.

 2. I sig verkar det väl vara ett vettigt förslag. Men jag slås av det här stycket i Rådströms artikel från i juni:

  Men var hör egentligen de upphovsrättsliga inkomsterna hemma? Vid beskattning jämställs de med tjänsteinkomster, men likställs på en rad andra områden med kapitalinkomster. De upphovsrättsliga inkomsterna är helt enkelt ett slags skvader. De kan beskattas med upp till 150 procent mer än kapitalinkomsterna, men ger sällan några av tjänsteinkomsternas fördelar av trygghet och kontinuitet.

  Då är frågan, ska man pilla lite på skvadern eller stöpa om den? Att Rådström föreslår en tydlig åtgärd förstår jag, med tanke på position, medium och genomslagskraft. Frågan är om vänsterpartiet ska nöja sig med det, eller ta något försök till helhetsgrepp om denna skvader.

  Själv vet jag alldeles för lite om skattelagstiftning för att ha en åsikt.

  Angående det Rasmus tar upp så slås jag av skillnaden mellan privatkopieringsersättningen och biblioteksersättningen. Privatkopieringsersättningen går till de som äger rättigheterna för det som spelas mest på radio. Biblioteksersättningen går till de författare som lånas ut i lagom grad, samt till stipendier och författarpenning. Biblioteksersättningen är inte heller en skatt på biblioteksbesök, dvs den tas inte ur framgångsrika biblioteks budgetar, utan ur statsbudgeten.

  Att stöpa om privatkopieringsersättningen till att bli ett stöd för kultur istället för en ersättning för inbillade förluster vore en god gärning.

 3. Tack för tipsen! Både skatten på upphovsrättsliga inkomster och privatkopieringsersättningen känns ju värda att titta på. Först ska jag dock rota mer i bibliotekstråden.

 4. Borde inte spegelbilden av progressiv inkomstbeskattning vara regressiv inkomstfördelning?

  Jag har ofta filosoferat över om inte STIM och andra kollektiv skulle ta mer ansvar för att fördela medlemmarnas inkomster bättre, till exempel genom en regressiv fördelningsnyckel – typ 10.000 kronor för första minuten i radio och 1 krona för tiotusende minuten.

  Jag är inte hundra insatt i hur STIMs olika fördelningsnyckar ser ut för olika typer av framföranden, men det finns viktning som beror av verkets komplexitet till exempel. Alltså görs bedömningar som varken är triviala eller okontroversiella.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s