Några vanliga frågor

Robert Zackrisson skickade några ofta återkommande frågor:

1. Handlar nedladdning/bibliotek egentligen om dålig moral bland folk eftersom man eg. inte vill betala för det man nyttjar?

Nej. Dels vet vi att de mest aktiva fildelarna betalar för mycket kulturkonsumtion, även sådan de hade kunnat kopiera. Dels är ingången om dålig moral tveksam överhuvudtaget – folk sprider sin favoritmusik på nätet av samma skäl som de lånar ut sina favoritböcker.

2. Har du skrivit ngt inlägg om hur vi kan ge ersättning till upphovsmän utan avgifter eller IPRED-övervakning? Hänvisa till det gärna!

Så här skrev jag i motion A100, som antogs av kongressen:

”En möjlighet är att utgå ifrån dagens biblioteksersättning och utveckla den. Redan idag lånar många bibliotek ut film och musik, utan att det anses kontroversiellt. Det beror mycket på biblioteksersättningens starka legitimitet. Den utlåningen skulle kunna utvecklas till e-bibliotek som sprider böcker, film och musik över nätet, och kompenserar upphovsrättsinnehavarna ekonomiskt efter samma principer som idag.

Vi kan också införa generella stöd till inspelningsstudior, konsertlokaler eller biografer. Vänsterpartiets jobbsatsningsförslag – de 200.000 jobben – har dessutom alltid innefattat jobb i kultursektorn. Det finns säkert fler möjligheter.”

Vårt huvuduppdrag i arbetsgruppen är att ta fram sådana förslag mer konkret. Går du tillbaka och läser äldre blogginlägg, framförallt de innan IPRED-debatten brakade igång på allvar, hittar du en del tankegångar.

3. Är det stöld att ladda ned utan att betala och vem drabbas egentligen: artisterna eller bolagen?

Stöld är fel ord ens om man är emot fildelning. Det är svårt att säga vad de ekonomiska effekterna är: fildelningen är bara en del av den omfattande, kvalitativa förändring av mediemarknaden som pågår. Teknikutvecklingen har sänkt produktionskostnaderna och öppnat nya marknadsföringsvägar, för att ta två uppenbara exempel.

Hittills verkar de stora mediebolagen och eventuellt också de stora artisterna haft problem med utvecklingen. Det är väldigt svårt att säga något om hur det slagit mot mindre artister och bolag.

Kanske är det så att skivbolagen behövs mindre idag än tidigare. Personligen tror jag att det kan vara så, men att vi ska undvika att dra förhastade slutsatser. Vinkeln att ”om det bara är skivbolagens inkomster som sjunker gör det inget” är lite för enkel: inte bara artisten utan också skivbolagen betalar produktionskostnader. Däremot kan vi förstås glädjas om de största skivbolagens dominerande ställning bryts upp.

4. Är det artisterna som får större delen av inkomsterna från försäljning eller är det bolagen? Varför blir artisterna såpass upprörda att de vill ha IPRED-lagen om det är bolagen som tar hem vinsterna?

Många har pekat på hur liten andel av försäljningsinkomsterna som går till artisten, men som sagt tycker jag inte att den argumentationen riktigt håller för att säga att de inkomsterna lika gärna kan utebli. Artisten kan få ut annat av ett skivbolag, t ex att få produktion och marknadsföring betald, och de omkostnaderna måste också täckas.

Jag kan inte ge något bra svar på varför de artister som blir upprörda över fildelningen blir det – det är nog väldigt olika från person till person. Dels är det förstås att man ser eller tror sig se sina inkomster sjunka på grund av kopieringen. Dels handlar det säkert om en känsla av att de tappar kontrollen över sina verk och av att illegitima aktörer profiterar på deras arbete. I bästa fall skulle en tydlig politisk reform kopplad till fildelningsdebatten kunna skapa en punkt där dagens praxis vinner en allmänt accepterad legitimitet, som när biblioteksersättningen infördes som svar på författarnas krav.

5. Hur många fildelar i landet? Är det 1 miljon eller färre?

En siffra som verkar någorlunda pålitlig är 1,4 miljoner vuxna fildelare år 2007. Antalet har vuxit i stadig takt. Till det kommer ett antal hundra tusen fildelare under 18 år. Pirate Bay noterar tydligen 2,2 miljoner unika svenska IP-adresser varje vecka.

Micke

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s