Trams i vänsterpartiet

På torsdagens kulturutskottsmöte i riksdagen behandlades IPRED-propositionen. V-ledamoten Siv Holma – en av de som tyckte att kongressbesluten om att se positivt på fildelning i somras var fel – anmälde då avvikande mening inte till förmån för vänsterpartiets uppfattning i frågan, utan för sin egen. Det gjorde att vänsterpartiets åsikt om IPRED osynliggjordes i pressmeddelandet från mötet, och det istället påstods att vänsterpartiet delade socialdemokraternas i grunden positiva syn.

I veckan släpptes också en remiss på förslaget till kulturpolitiskt program, som innehåller många bra skrivningar om mycket, men också återkommande försök att låtsas som kongressbeslutet om upphovsrätten aldrig fattades.

Resultatet blir att diskussionen kommer tvingas över från sak till form ett tag. Vänsterpartiet är ett parti där kongressbeslut väger tungt, och den här sortens krypskytteri mot fattade beslut kommer inte stärka de som vill tillbaka till den gamla linjen. Tvärtom blir det plötsligt mycket viktigt för partistyrelsen att markera respekt för interndemokratin.

Agerandet är dumt och ogenomtänkt: det förstör diskussionutrymme utan att för den skull stärka stödet för den egna uppfattningen någonstans. Även som strategi för att förändra partiets åsikt betraktat är det ett stort klavertramp.

Micke

Annonser

22 thoughts on “Trams i vänsterpartiet

 1. Det som här rubriceras som trams visar tvärtom att det finns klokskap i Vänsterpartiet.

  Ett annat exempel:

  källa: denna sajt flik Kongressbesluten

  Avslagsalternativ till partistyrelsesvar på motionerna A100-102 (”Fri fildelning”)
  som förordades av Mats Einarsson(V) och Mats Pilhem(V):

  citat ”Vänsterpartiet stod och står bakom de förändringar av upphovsrättslagstiftningen
  som gjordes under den förra mandatperioden. Upphovsrätten, såväl den ideella som
  den ekonomiska, är helt avgörande för att kulturlivet ska kunna utvecklas.
  Dess viktigaste funktion är inte att skydda multinationella mediaföretags intäkter,
  utan att göra det möjligt för upphovsmännen – musikerna, författarna,
  konstnärerna osv. – att behålla kontrollen över sina verk och tillgodogöra
  sig det värde de skapar.

  Den tekniska utvecklingen, i synnerhet internet, har medfört nya förutsättningar
  för upphovsrätten, men har inte minskat vikten av att den upprätthålls. Genom
  fildelningsprogram kan stulet upphovsrättsskyddat material (musik, filmer, spel m.m.)
  snabbt och kostnadsfritt göras tillgängligt över hela världen.

  Även om det inte sker i kommersiellt syfte skadar det utan tvekan upphovsrättsinnehavarnas
  ekonomiska intressen. Visserligen kan gratisspridning via nätet ibland vara till
  upphovsrättsinnehavarens fördel som en del i marknadsföringen, men beslutet att sprida
  gratis måste fattas av den som har upphovsrätten till materialet, inte någon annan.” slut på citat

 2. Låt mig komma med förtydliganden. 1. Kulturutskottets yttrande utgår ifrån gällande upphovrättslagstiftning. Vänsterpartiets senaste kongress beslutade om att upphovsrätten skulle värnas. Kongressen beslutade också om att fildelning av upphovsrättsskyddat material skulle vara lagligt om det gjordes för privat bruk. Om man tar upp dessa två beslut så anser jag dessa två beslut respekteras i den avvikande meningen som lyder;

  Vi anser att det inte ska vara tillåtet att ladda ned upphovsrättsligt skyddat material utan att den som har skapat materialet får betalt.

  Vi anser dock att förslaget tydligare bör skydda den personliga integriteten genom att
  hänsyn tas till att ett Internetabonnemang kan utnyttjas av annan än innehavaren av abonnemanget,

  att domstolarna bör ges vägledning att det huvudsakliga syftet med förslaget är att komma åt den fildelning som sker i kommersiell skala samt att

  endast en organisation bör få hantera samtliga upphovsrättsinnehavares anspråk om information om vilken abonnent som har haft den IP-adress som använts vid ett intrång i upphovsrätten.

 3. Det är ju oerhört sensationellt om man kan gå emot kongressbeslut på de sätt Siv Holma argumenterar. Är det alltså okej att använda en luddig allmän fras för att totalt ignorera ett specifikt, tydligt och väldebatterat beslut? Står det vänsterpartister i riksdagen fritt att börja verka för nya kärnkraftverk med hänvisning till att partiet vill ”minska användningen av fossila bränslen”?

  Och inget Orwellskt ”förtydligande” om kulturpolitiska programmet ser jag? Men visst, att vänsterpartiet ställt sig bakom en politik som gett den mest drastiska välfärdshöjningen vad gäller kulturåtkomst sedan folkbiblioteken är kanske alldeles för futtigt för att nämnas i ett kulturpolitiskt program…

 4. Siv, vad i hela världen är denna fildelning i kommersiell skala som då och då kommer upp i debatten? Kommersiell fildelning finns inte och vilken skala som kan klassas som kommersiell är väldigt svårt att gissa sig till…

 5. Det är tragiskt att våra demokratiskt valda företrädare så fullständigt kan strunta i våra demokratiskt fattade beslut. Istället för att respektera ett tydligt beslut från medlemmarna tar man till nyspråk och rena lögner. Ibland blir man så himla trött på att engagera sig i partiet när enskilda medlemmar tar sig rätten att agera hur som helst, även i direkt motsättning till demokratiska beslut.

 6. Ping: Rick Falkvinge (pp) » Fildelningshaveri i MP och V

 7. Kongressbesluten nämnde väl ingenting om ”kommersiell skala”? Det är ett nyspråk som används för att komma åt icke-kommersiellt nyttjande och spridande (som vänsterpartiet vill tillåta), eftersom någon ”kommersiell fildelning” inte finns i Sverige.

  Och ”endast en organisation bör få hantera samtliga upphovsrättsinnehavares anspråk om information om vilken abonnent som har haft den IP-adress som använts vid ett intrång i upphovsrätten”? Så de upphovsrättsinnehavare som vill utnyttja IPRED-lagen ska dessutom i praktiken tvångsanslutas till en organisation a la Copyswede som i praktiken kommer att fungera som en myndighet fast inte vara statlig? Hej korporatism…

 8. @Siv Holma:
  Begreppet ”kommersiell skala” förekommer så vitt jag kunnat se inte någonstans i svensk lagstiftning. Däremot används begreppet i IPRED-direktivet. Finns det någon speciell anledning till att du hämtar dina uttryck (därtill ytterst luddiga sådana skulle jag vilja påstå) därifrån?

 9. @Lars
  Vad vi ser här är ett exempel på formen av en trepartiregeringen 2010, S+Mp+V. Då väger ett kongressbeslut på en Vänsterpartikongress mycket mycket lätt.

  Varför tror jag det? Därför att citat ”…endast en organisation bör få hantera samtliga upphovsrättsinnehavares anspråk om information om vilken abonnent som har haft den IP-adress som använts vid ett intrång i upphovsrätten” slut på citat, är hämtat från S-motionen (ja till IPRED).

 10. Siv Holma (V) som är kulturutskottets ordförande är en given kulturminister i en framtida röd-grön regering. Vad Vänsterpartiets partistyrelse har är Ågren. Partikongressbeslutet år 2008, bifall till “Fri fildelning” samt Vänsterpartiets majoritet i samma riktning – har aldrig hänt!
  Därför ser vi en kommande trepartiregering (röd-grön) samlat i en positiv upphovsrättssyn. Den som lever september-oktober 2010 har facit.

 11. Det hade varit bra och gott om V kunde gå ut och sätta Siv på plats.

  Denna fadäs måste väl ändå innebära att hon har diskvalificerat sej ifråga om ministerposter om sådana skulle bli aktuella 2010.

  Inom Piratpartiet har jag hållit V’s flagga högt, men nu skäms jag.

  Den dagen Piratpartiet inte behövs längre röstar jag vänster eller inte alls. Med frontfigurer som Siv så blir det soffan.

  / Mikke

 12. Det är kanske ingen tillfällighet att Siv Holma är den enda vänsterpartist som inte har svarat på riksdagssvar.se, och därmed hindrar (v) från ett lika fantastiskt som oslagbart 100% i svarsprocent och därmed visad respekt för oss vanliga medborgare?

  Hon kanske borde gå över till (s) eller (m) istället, där passar hon kanske bättre in med sina märkliga åsikter om att ”svara på enkäter” såväl som fildelning?

 13. Ping: Flamman tar upp frågan « V, fildelning & upphovsrätt

 14. Ping: Max Andersson: Falkvinge har fel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s