Copyright på födelsedagssånger

Ossi Carp skriver kul om företaget som lever på att ha copyright till Happy Birthday to you. Exemplet visar dels på behovet av en allmän rätt att sjunga vad man vill så länge det inte sker kommersiellt, men också på att även rätten till kommersiell användning måste ses över. Nånstans finns ett allmänt kulturarv som man t.ex. måste kunna visa i filmer utan att behöva betala.

En tredje poäng med exemplet är att det visar på hur lagligheten i upphovsrättsinnehavarens krav kan vara en underordnad fråga:

Under åren har åtminstone fyra uppmärksammade stämningsansökningar kantat historien om ”Happy Birthday to You”. Alla fall har slutat med uppgörelser utanför rätten, visar Robert Brauneis, och därmed har ingen domstol kunnat slå fast vem som skrev texten till ”Happy Birthday to You”.

Det är precis det här som är grejen med IPRED: när stora bolag drar upp privatpersoner och andra som inte kan försvara sig i civilrätten, då spelar det mindre roll om de har rätt eller inte. De vinner ofta i vilket fall.

Micke

2 thoughts on “Copyright på födelsedagssånger

  1. Ping: Jens O. » Blog Archive » April april, nu gäller IPRED privatpolislagen

  2. Ping: Den gode, den onde och den copyrightskyddade… « Harald Åberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s