ePhone tar fajten

Nätleverantören ePhone fick ta emot den första begäran om utlämning av abonnentuppgifter med den nya IPRED-lagen. Som tur var visade det sig att de a) är beredda att ta fajten för sina abonnenters skull, och b) har full koll på hur det görs bäst.

De har med hjälp av Wistrand advokatbyrå skrivit ett svar (pdf) som metodiskt och sakligt går igenom försvarslinjerna:

1. Att det skulle strida mot andra lagar att lämna ut abonnentuppgifterna.

2. Att sökanden inte har visat sannolika skäl för att det påstådda brottet har begåtts.

3. Att det inte finns tillräckligt starka skäl att lämna ut abonnentuppgifterna för ett så ringa brott, även om det skulle finnas sannolika skäl.

Dokumentet är guldläsning för den som gillar att nörda ner sig i de här juridik/teknik-frågorna. Det är också en given startpunkt för alla som vill driva motsvarande linje senare, så domstolens beslut och dess motivering kommer att vara hett stoff. Dessutom är det en stor portion torr humor i alltihop: svaret kan läsas som ett skarpt ”hur-hade-ni-tänkt-här-egentligen?” riktat till såväl regeringen som Antipiratbyrån, från de som vet hur det fungerar.  

Det är lätt att missa hur stor betydelse det har att en operatör står upp för sina användares rättigheter. Utan ett sånt här svar hade Antipiratbyrån kunnat vinna första matchen på walkover. Det är inte självklart att ett privat företag tar på sig den kostnaden för att försvara brevhemligheten på nätet, och jag hoppas att det kommer synas i efterfrågan på deras tjänster.

ePhone har inte gått samma väg som Bahnhof, Tele2 m.fl. och skärpt till reglerna för sparade uppgifter. De menar att möjligheten att komma åt grova brott är för viktig för inte spara uppgifterna. Personligen tycker jag att Bahnhofs initiativ är helt rätt, men till den roll ePhones fått sig tilldelad i det här dramat skulle en sådan linje kunna ställa till med problem. Så ha överseende med det, ni som är kritiska – hittills är ePhone den operatör som dragit det tyngsta lasset i IPRED-frågan. Stort cred för det!

Micke

2 thoughts on “ePhone tar fajten

  1. Ping: Tingsrätten duckar för ePhones sakargument « V, fildelning & upphovsrätt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s