Tappar IPRED sista tanden?

Uppdatering: DN har ändrat sin artikel eftersom det mycket riktigt visade sig att journalisten dragit förhastade slutsatser. Domen verkar i praktiken inte betyda särskilt mycket alls. Den nya artikeln har dock nya faktafel, så vi får väl vänta på att nån här ute på nätet som kan frågan på riktigt förklarar vad domen betyder egentligen.

– – – – – –

Man lär sig nåt nytt varje dag. DN skriver om dagens dom i regeringsrätten:

Det är inte tillåtet att registrera IP-nummer. Det står klart sedan regeringsrätten inte ger Antipiratbyrån prövningstillstånd i frågan. Domen innebär att Ipred-lagen nu i princip blir tandlös.

Beslutet från regeringsrätten betyder att Antipiratbyrån nu inte har några lagliga medel att spåra misstänkta fildelare genom att samla in IP-nummer från deras datorer.

Det var i juni 2005 som Datainspektionen för första gången meddelade att Antipiratbyråns övervakning av fildelare bröt mot personuppgiftslagen, PUL.

Jag var inte mer än vagt medveten om att den här processen pågick, och visste inte alls att den kunde få så stora konsekvenser som journalisten skriver. Är det verkligen en korrekt tolkning? Spontant tänker jag mig att det är upprättandet av register frågan handlar om, inte enskilda personuppgifter. Det skulle i så fall försvåra Antipiratbyråns arbete avsevärt, men inte omöjliggöra varje användning av IPRED-lagstiftningen. Kikade igenom regeringsrättens dom, men hittade inget klargörande.

Micke

2 thoughts on “Tappar IPRED sista tanden?

  1. Ping: IPRED ur spel | Bajsporr (.se)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s