Debattartikel om digitala bibliotek

Skriver på Newsmill idag tillsammans med Lars Ohly, med anledning av förslaget:

Debatten om fildelningen är i akut behov av att byta spår. Försöken att förbjuda folk från att kopiera saker mellan sig är en fullständig återvändsgränd. Vid det här laget borde det stå klart även för IPRED-förespråkarna att det hotet inte har gett effekt, och byter vi inte spår nu är de logiska följden att de återkommer med än värre idéer. Vi ser det i Frankrike och Storbritannien, där det på fullaste allvar diskuteras hur folk ska ”stängas av från nätet”.

Därför lägger vi idag fram ett konkret förslag på att bygga upp digitala bibliotek för film och musik. Vi hoppas att det kan vara ett sätt att byta spår i debatten, från att handla om förbud till att handla om kulturens villkor.

Vi i Vänsterpartiet vill att fler ska arbeta på heltid med film och musik. Vi är också för fri fildelning, och vill gärna bredda utbudet av film och musik som sprids fritt. Förslaget på digitala bibliotek skulle vara ett steg framåt i båda de frågorna.

Rubriken om ”fildelningscentraler” är satt av Newsmill, men ganska skoj tycker jag. Det kanske vi borde köra med?

Micke

7 thoughts on “Debattartikel om digitala bibliotek

  1. Alltså jag är livrädd för ett statligt Spotify, men att använda bibliotek för fildelning är ju genialiskt, likaså att förena de två begreppen med varandra. Att ni behåller ordet ”kopiera” och inte fokuserar på tillgängliggörandet tolkar jag som att ni håller med. Härligt, jag kommer att hålla ett öga på hur detta utvecklar sig!

  2. Ja, Spotify var ju ett bra initiativ på många sätt, men den är ju ganska allvarligt DRM-skadad… Kika på förslaget konkret på digitalabibliotek.se!

  3. Imponerande. Jag ser dock inte spotifys främsta svaghet som DRM:et (det går ju att ta sig runt, framför allt nu när despotify finns), utan centraliseringen, och att man så att säga motas mot en viss konsumtion. Jag vill hellre ha ett system där man kopierar ner vad man nu vill ha från det digitala biblioteket och sen går hem (eller sitter kvar) och har allt o-DRM:at (och helst förlustfritt) på sin hårddisk. Så länge kopior från kopior från de digitala biblioteken fortfarande tillåts, och så länge det går att fortsätta att eposta, bittorrenta och http:a data så är jag för detta förslag.

  4. Vi skriver att vi helst vill att det krävs CC-licensiering för att vara med på biblioteket, för att vara tydliga med precis det där. Just det, centraliseringen är intressant, jag kanske borde börja använda Spotify som studieprojekt.

  5. Härligt! Detta sidesteppar ju också problemen som kommer av att t.ex. förkorta upphovsrätten (som Piratpartiet föreslår), med att copyleftlicenser slutar fungera.

  6. Men om det krävs CC-licensiering så innebär väl det i praktiken bara att ni vill att staten ska sätta upp en hemsida för att underlätta folk att hitta CC-licensierad media?

    För om ni kräver CC-licenser så kommer ingen av ”big content” att hänga med, och biblioteket blir i praktiken helt värdelöst.

    Eller planerar ni att ändra lagen så att allt automatiskt får en CC-licens i Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s