Rapport från FSCONS

FSCONS var en fantastisk tillställning. Arrangörerna ska ha ordentligt med cred för att ha lyckats samla så mycket entusiasm på en så liten yta. Islänningen Smári McCarthy fångade stämningen perfekt i svaret på sin retoriska fråga om vad som behövde göras: Get excited and make things.

Smáris pass var uppbyggt som ett gäng tvära kast mellan gymnasiefilosofi och briljanta ingångar i den fina skärningspunkten mellan teori och praktik. Framförallt The Tangible Bit Projekt får jag skriva upp som hemläxa, tills jag kan mina spimes och slobjects utan och innan. Så långt jag förstod det handlade det om att sätta produktionsmöjligheter i handen på vem som helst genom att kartlägga saker – typ alla saker. Det är antingen feberdrömmar eller nästa Wikipedia.

Jag lyckades prata en del med Johan Söderberg, och höra hans föredrag om tjeckiska hårdvaruhackers och deras ljuskäglor-i-natten-system för att bygga trådlösa nätverk, Ronja. Osannolikt tufft! Projektets momentum dalade när vanlig wifi bredde ut sig, och målsättningen om att varje användare skulle kunna bygga sin egen Ronjalampa kom i för hård konflikt med målet om att bygga ut nätverket. Johans poäng var att dragkampen däremellan kan innehålla teman vi kommer se fler gånger i utvecklandet av fri hårdvara.

Två dagar av föreläsningar och möten var den perfekta starten för vänsterteknikbloggen som projekt. Stort tack till FSCONS-arrangörerna för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s