Fri programvaru-intro i Röd Press

I senaste numret av Röd Press har jag med en artikel om fri programvara (odt, pdf) med rubriken Digitala dumheter. Det är framförallt en introduktion till frågan för den som inte reflekterat över det förut.

Ett progressivt förhållningssätt till tekniken handlar om att alla ska förstå den, alla ska kunna styra den, alla ska känna sig hemma med den. Det är samma sorts krav vi ställer på samhället i stort: bort med mysticism och expertstyre, in med begripliga strukturer där alla ser hur det fungerar. Demokrati handlar om att vanligt folk kan styra sitt samhälle, och det gäller tekniken också.

Din dator ska vara din i samma mening som din cykel: du ska kunna se varje del av hur den fungerar, och byta ut dem. Du kanske går till cykelreparatören för att få hjälp att fixa den, men vad de gör är inte obegripligt för dig: du vet att du skulle kunna sätta dig in i det. Så ska det vara med din dator och din mobil också.

I efterhand tror jag det hade behövts lite mer av sammanhang: varför fri vs proprietär progranvara kommer spela roll för maktförhållanden och utvecklingstakt framöver. Programvara är en stor del av framtidens produktionsmedel, och att de inte ska låsas in som hemligheter behöver arbetas in till att bli en självklarhet för vänstern.

2 thoughts on “Fri programvaru-intro i Röd Press

  1. Ping: Kommunal nätpolitik i Norrköping « Vänsterteknik

  2. Ping: Motioner om fri kunskap | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s