Speldiskussion på riktigt

Läste ett blogginlägg på Gamasutra idag jag kan rekommendera: 

The key differences between a slot machine and a game are all to do with agency (how many meaningful activities can I do) and grok-ability (can I learn the game, get better at it, improve my skill and strategy). Games are high on both, whereas gambling is low on both. Games create situations that keep the player playing through the emergence of interesting choices (to paraphrase Sid Meier). But gambling creates environments in which players have little agency or opportunity to grok, instead keeping players playing with behavioural manipulation.

Resonemanget mynnar ut i en kritik av många sociala spel på t ex Facebook, och hur spel kan ersätta ”the addiction of engagement through awesomeness” med ”the addiction of compulsiveness”. 

Jag skulle kanske inte skriva under på varje formulering i artikeln, framförallt inte den där underliggande oron för att folk ska välja fel, men jag tycker att det är ett strålande exempel på hur vi borde diskutera spel idag. Vad är ett bra spel? Vad ger det att spela olika spel? Vilka är spelens motsvarigheter till en Riefenstahl eller en Kubrick?

I pausen av ett föredrag jag höll för några samlade vänsterpartiföreningar i södra Stockholm pratade jag med en kvinna som undrade lite om det här med datorspel. De diskuterade hemma vilka spel hennes son spelade, och om de inte var lite väl våldsamma. De hade kommit fram till att The Orange Box var OK, och bättre än Counterstrike.

Det där är en diskussion jag haft ett par gånger vid det här laget. Jag försökte peka på samma punkter som jag nyligen gjorde i en insändare i Flamman, där jag bemötte ett inlägg av Agneta Norberg:

”Våldsamma datorspel” är ett begrepp som är precis lika oanvändbart som ”våldsamma böcker”. Varför ska det vara så svårt att greppa?

Nej, Agneta Norberg, det är inte det militär-industriella komplexet som ligger bakom Dreamhack, lika lite som de ligger bakom Bokmässan. Dreamhack finns för att folk gillar att använda sina datorer för att göra kul saker tillsammans.

Ja, USA:s armé har lagt ner enorma summor på ett rekryteringsspel. Inte Counterstrike, utan Americas Army. De lägger också ner enorma summor på att påverka tidningarna, men ingen tänkande vänstermänniska buntar ihop Flamman med Fox News för det.

Att våld är en kärnpunkt i vår kultur är inget att förfasa sig över. Tvärtom är det omvända betydligt mer skräckinjagande: försök tänka dig en värld så brutal som vår, som vägrade bearbeta våldet som fenomen från alla tänkbara vinklar. Det om något vore outhärdligt.

Tyvärr missade jag det uppenbara rådet till kvinnan på kursen: att sätta sig och spela igenom Portal, som är en del av The Orange Box. Det är svårt att hitta en bättre dörr in till vad spel kan vara för föräldrar som inte riktigt hängt med. Vad kan det ta att spela igenom det för den som saknar ABC-känslan för spel, 5 timmar på sin höjd?

Portal är inte i närheten av något ”våldsamt datorspel” i dess belackares mening, men en stor del av en fascination det bygger upp handlar om att knyta ihop en rad tankar om spel och maktförhållanden. Det briljanta ligger i den mångbottnade stämningen, som fastnar särskilt just för att den är oskiljbar från  spelformen. Det finns en del intressant skrivet om det, bl a här och här (men läs inte förrän efter du har spelat och tänkt själv).

Det krävs spel som Portal för att bryta upp debatten om våld i datorerna, och det krävs artiklar som i Gamasutra ovan för att sätta speldiskussionen på riktiga spår. Ska vi kunna diskutera spelens roll i uppväxten på riktigt krävs också föräldrar som ser till att förstå sig på det de undrar över. Vi är många spelentusiaster som gärna svarar, så fråga på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s