Fler spel på biblioteken

Jesper Berglund och jag har skrivit en motion till Vänsterpartiets kongress om kulturpolitik för spel. Vänsterpartiets partistyrelse ställde sig bakom den på sitt möte igår. Kongressen har förstås sista ordet, men det känns som att det ska mycket till för att de ska avslå den!

Motionen bygger på speldelen av ett überlångt remissvar (pdf) jag skrev på kulturpolitiska programmet. Den som vill få en känsla för vad som händer på bibliotekens spelfront kan skumma lite på bloggen Spelbiblioteket. De har bl a tagit upp förebildsförslaget om distributionsstöd i Norge.

– – – – –

Spel i kulturpolitiken

Spel i olika former har haft en närmast explosiv utveckling som kulturfenomen de senaste 20 åren eller så. Det finns nu en bred och aktivt deltagande spelentusiaster, det har uppståttt helt nya grupper kulturarbetare som utvecklar spel, och det pågår en stark kvalitativ utveckling i hur vi lär oss att hantera spel som kulturform. Spelförbundet Sverok organiserar folk i ett mycket aktivt föreningsliv över hela Sverige, som håller på med allt ifrån lajv till intrikata kortspel och e-sport.

I undersökningar uppger 40 procent av befolkningen att de spelat datorspel det senaste året. Det gör det ungefär lika vanligt som att gå på biblioteket eller hyra film. Att spela datorspel är mindre könsbundet än stereotypen ger sken av: 23 procent av kvinnorna har spelat datorspel det senaste kvartalet, mot 35 procent av männen. Åldersfördelningen är tydligare: samma siffra är 60 procent för 15-29-åringar, 31 procent för 31-49-åringar, 20 procent bland 50-64-åringar och 11 procent bland 65-85-åringarna. Datorspelande är något vanligare bland arbetare och andra generationens invandrare.

Mot den här bakgrunden är det olyckligt att Vänsterpartiets kulturpolitik överhuvudtaget inte har befattat sig med spel hittills. Ska kulturpolitiken vara relevant behöver den utvecklas med sin tid. Spel som kulturform har både en stark amatörverksamhet att bygga på och en omfattande kommersiell produktion, men saknar den sorts stöd för professionella, nydanande projekt som finns för andra kulturformer.

Norge skulle kunna fungera som föregångsexempel: de har infört ett distributionsstöd för spel motsvarande det som finns för litteratur. Det innebär att utvalda spel skickas ut gratis till en rad bibliotek över hela landet. Stödet gäller tyvärr bara datorspel, men det är inte svårt att tänka sig ett bredare stöd som gällde alla sorters spel. Många bibliotek i Sverige har redan spel i allehanda former, men det hänger tyvärr ofta på engagemanget hos enskilda bibliotekarier. Ett distributionsstöd vore ett bra sätt att höja förväntningarna på biblioteken på att ta in ett kvalitetsurval av spel.

Vi yrkar

att Vänsterpartiet strävar efter en kulturpolitik som stödjer utvecklingen av spel som kulturform på motsvarande sätt som andra kulturformer

att Vänsterpartiet förespråkar ett distributionsstöd för spel införs motsvarande det som finns för litteratur

Jesper Berglund, Vänsterpartiet Falkenberg
Mikael von Knorring, Vänsterpartiet Hägersten-Skärholmen

One thought on “Fler spel på biblioteken

  1. Ping: Spel i kulturpolitiken 1 « Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s