Förhandlingslogiken kring DLD

Jag står med på Vänsterpartiets riksdagslista i Stockholm – en bra bit ner på listan. och det passar mig fint. Att sitta i riksdagen för ett litet parti är ett tungt arbete, och jag skulle inte kunna prioritera det högt nog för att få det att gå ihop. Anledningen till att jag ställde upp, och att jag är väldigt glad att ha fått det förtroendet, är att jag som riksdagskandidat har bättre möjligheter att driva debatten om nätfrågorna. (Det här var uttryckligt i min motivering, så vänsterpartisterna visste vad de gjorde.)

Det var kanske inte vad jag hade tänkt mig, men den första ingång i debatten jag fått som just riksdagskandidat är chansen att vara uttrycklig med att jag inte skriver under de två fp-kandidaternas upprop om datalagringen. Själva uppropet är säkert skrivet i all välmening, och det är viktigt att folk som Camilla Lindberg och Karl Sigfrid finns och syns på den borgerliga sidan. I sak, däremot, är det ett slag i luften.

Till skillnad från FRA-frågan, som kunde ställas på sin spets genom att s-v-mp gemensamt drev att den skulle rivas upp, kommer datalagringen inte avgöras genom votering. Så länge både socialdemokraterna och moderaterna är starkt för att implementera, går det inte att hitta en majoritet för att vägra implementera direktivet. Frågan kommer att avgöras i förhandlingar inom nästa regering: släpper de som är kritiska fram en proposition eller inte?

I de förhandlingarna kommer enskilda riksdagsledamöters ställningstaganden vara i det närmaste helt ointressanta. Det som kommer avgöra är partiledningarnas ståndpunkter, och hur de partiledningarna prioriterar bland sina frågor. Därför leder folkpartisternas DLD-upprop till att strålkastaren riktas mot fel plats: bara för att FRA-frågan kunde hängas upp på enskilda riksdagsledamöter, betyder det inte att DLD-frågan fungerar likadant.

Vad som behövs är att krav på de rödgröna och de borgerliga att ge gemensamma besked, i god tid innan valet. Varför innan valet? För att det är då trycket från PP kan användas i förhandlingarna. Trots att Piratpartiet är ett litet parti, kan både socialdemokrater och moderater se att valet skulle kunna avgöras av vilket block de tar en procents väljare ifrån. Där har vi förhandlingsstyrka.

Därför vill jag vara tydlig: kravet på partierna måste vara Förhandla! Ge besked! Ja, det är riktat till dig Thomas 🙂 och till er andra piratpartister. Vill ni själva ha en ”aldrig förhandla”-ståndpunkt så är det en sak – det fungerar möjligen i den specifika konstruktion PP är. Ställer ni däremot det kravet på V, MP eller C så håller ni skiftnyckeln upp och ner.

Uppropet kan möjligen fylla en annan roll: att trumma fram ett stöd för borgerliga kandidater som är emot övervakningslagarna, vilket kan bidra till att ändra åtminstone de mindre partiernas ståndpunkter i frågorna. Låt oss säga att jag är skeptisk, efter de senaste 10 årens batongliberalism, men så är jag ju vänster också. Det finns kanske skäl för en sån optimism, vad vet jag.

Det här sakerna har jag försökt diskutera på uppropets hemsida, men får inga svar. Ska vi kunna vända utvecklingen behöver vi bygga starka strategier, och jag kan inte se att uppropet håller ihop.

6 thoughts on “Förhandlingslogiken kring DLD

 1. Bra att du motiverar dig. Men du övertygar inte mig om att din strategi är den riktiga!
  Det viktiga är att tala om för väljarna var du står.
  Ett val kan sluta hur som helst! Ditt scenario är varken troligare eller mindre troligt än något annat. Men det finns hur många tänkbara utgångar som helst.
  Om huvudparten av v och mp:s nya ledamöter är klart emot datalagringsdirektivet (DLD) och dessutom något dussin sossar, plus något dussin moderater och säg de flesta inom fp och c.
  Tror du inte att det påverkar partiernas ställningstaganden efter valet?
  Skulle dessutom pp komma in, ja, ett öppet läge är inte alls otroligt.

  Men utgången av valet påverkas dessutom av hur enskilda kandidater i alla partier ställer sig till denna och liknande frågor!
  Det duger inte att ligga lågt och lurpassa till efter valet!

 2. Jojo, som jag skrev i näst sista stycket kan det där uppropet kanske hjälpa till att putta på förändring i t ex Folkpartiet. Men v och mp är redan helt på banan, som parti. Alla de riksdagsrösterna står till förfogande för nätets försvar. Debaklet med Bodströmöverenskommelsen visade att v och mp behöver tydligare strategier – men också att båda partierna är starka nog att rycka sig ordentligt i kragen om deras förhandlare gör misstag.

  Det vi behöver på rödgröna sidan är inte att v och mp lovar att rösta nej, utan att de lovar att förhandla innan valet. Jag är osäker på om vår förhandlingsstyrka räcker till en vägran att implementera, men kan vi få fart i debatten är det inte omöjligt. Efter valet, däremot, tappar vi hela PP-kortet i förhandlingarna.

 3. Situationen i Norge visar precis på det problem jag talar om:

  ”DIREKTIVET har skapt en anstrengt politisk situasjon. På ja-siden står nå Arbeiderpartiet og kanskje halve Høyre. Ap har lagt inn et nøkternt forbehold. De sier ja til direktivet, hvis det ikke får for store konsekvenser for personvernet.

  Regjeringspartnerne Sp og SV er mot, men har fristilt sine representanter når saken skal opp til avstemning. KrF, Venstre og Frp er klare motstandere av direktivet.”

  http://www.bt.no/meninger/kommentar/bjerkestrand/Datalagringsdansen-1065424.html?thanx=true&postingId=1065903

  SV har släppt fram en proposition, och trots att fler av de borgerliga partierna i Norge – till skillnad från här – motsätter sig en implementering, kan det blir ett ja. Det hänger inte på om SV röstar nej eller inte, utan på om de släpper fram en proposition.

 4. Det är inte så förvånande att de borgerliga är emot. Möjligen undantaget Frp som man aldrig riktigt kan förutse. De är för det som är populistiskt rätt, börjar vindarna vända och brottslighet står i centrum av debatten och någon kan inbilla dem om att övervakning motverkar brottslighet- då vänder de.

  Däremot är Venstre (Fp) och Krf (KD) betydligt bättre än sina svenska kollegor. För att inte tala om Senterpartiet! Åsa-nisse marxismen lever och frodas i den norska sentern…

  I övrigt så har MvK rätt, som vanligt.

 5. Ping: Vänsterpartiets informationspolitik // Skivad lime

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s