IT i kommunalpolitiska program?

På många håll skrivs det kommunalpolitiska program inför valet, och jag vet att det här och var har väckts diskussioner om nätpolitik. Kan ni inte posta i kommentarerna, ni som vet att det är på gång nånstans?

Jesper Berglund plockar fram några av förslagen till skrivningar i Falkenbergs program på sin blogg. Ett av styckena ser ut så här:

Det allmänfinansierade ska vara allmännyttigt
Allt nyskapande av kunskap och kultur som finansieras med bidrag från kommunen skall så långt det är möjligt upptas och tillgängliggöras kostnadsfritt för allmänheten, både via Internet och de kommunala biblioteken.

Själv tycker jag det är en bra linje, men hur långt ska man dra det? På riksnivå tycker jag t ex att man skulle kunna diskutera att kräva CC-licensiering i filmavtalet, inte på en gång men säg 3 år efter att filmen släpps. Ju högre graden av skattefinansiering är desto lättare är det att försvara ett sånt krav. Konkret, i vilka av kommunernas kulturverksamheter skulle det kunna tillämpas?

Uppdatering: Malmö har också skrivit in bra saker efter en motion av Jonas Danielsson och Tilde Dahlqvist. De tar också upp frågan om öppen API. Kika in och läs!

Uppdatering 2: Några exempel från andra partier att kika på:

2 thoughts on “IT i kommunalpolitiska program?

  1. Ett tydligt exempel på när det kan användas är det som användes som exempel i diskussion. Invigningen av vår nya maffiga idrottshall, Falkhallen. Ett påkostat jippi för hela kommunen. Men givetvis får inte hela kommunen plats eller har möjlighet att närvara. Varför då inte spela in och tillängliggöra via hemsidan?

  2. När det gäller kommunal information på nätet.

    Se till att era kommuner lägger ut protokoll och annat i sökbara pdf er.
    Dels för att göra det möjligt att söka så klart men det måste även vara texter som går att läsa med läshjälpmedel. Detta blir en fråga om tillgänglighet för läs handikappade.

    I vår kommun Lysekil har vi det inte. Protokoll är alltid lika läsbara som en bild på en åsna för en talsyntes eller skärm-läsare.
    Dess utom blir det för den inte redan insatte svårt att hitta vad som söks när det enda man har att gå efter är datum då mötet hölls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s