V-kongressen prioriterar integritet

Helgens kongress antog Vänsterpartiets valplattform för 2010, och slog fast att integritetsfrågan ska vara en av de fyra frågor vi prioriterar i valrörelsen. Hela integritetsdelen finns inklippt nedan. I debatten tror jag också polletten föll ner för många vilken sprängkraft det finns i integritetsfrågorna i arbetslivet. Piratpartiet har på grund av sin konstruktion varit oförmögna att ta tag i det arbetsrättsliga perspektivet, så det är naturligt att det blir Vänsterpartiets roll att spela.

Aron Mathiassons motion B178 föreslog en fördjupning av texten, där makten över IT-utvecklingen skulle bli en kärnfråga. Det är helt i linje med mycket av det jag skrivit tidigare, och ett bra initiativ. Trots det gjorde kongressen rätt i att avslå motionen. För att driva en sån linje nu i valrörelsen 2010 skulle det krävas ett annat parti (och en annan allmänpolitisk debatt). Vänstern kommer ta sig åt det hållet, tror jag, men det kommer behöva få ta lite tid. Det krävs att vi skaffar oss gemensamma erfarenheter från konkreta fajter, som kan knytas ihop till nya helhetsperspektiv.

Efter Facebookfrågan 2011, tekniköverföringsbråket 2012, Applenetstriden 2013, och andra filterdirektivet 2014 – då kommer användarnas rättigheter vara lika självklara för vänstern som arbetsrätten.

Två fina videohälsningar vi fick:

TPB-rättegången togs för övrigt upp i en motion till kongressen, B176, och kommenterades därför också i svaret från partistyrelsen:

”Formuleringen om orimliga straff handlar i första hand om redan avslutade rättsfall. Fallet med The Pirate Bay (TPB), som motionärerna avser, är lite mer komplicerat. Det de anklagas för är inte tillgängliggörandet i sig, utan medhjälp till tillgängliggörande, eftersom de fungerar som en sökmotor. Själva huvudbrottet, tillgängliggörandet av filerna, begås av privatpersoner. Med Vänsterpartiets förslag till lagstiftning, att det ska vara tillåtet att tillgängliggöra material så länge det inte sker kommersiellt, skulle huvudbrottet alltså inte längre vara ett brott. Därmed skulle inte heller TPB göra något olagligt. Det finns alltså inget konstigt i att förhålla sig kritisk också när polisen lägger enorma utredningsresurser på sidor som TPB, eller när de döms till 30 miljoner kronor i böter.”

– – – – – –

Saxat ur Vänsterpartiets valplattform 2010:

3. Rätten att få vara privat

Alla människor har rätt till en bred privat sfär som skyddas på praktisk och principiell grund. Det måste vara en grundsten i ett fritt, demokratiskt samhälle. Den smygande utvecklingen mot ett kontrollsamhälle är en realitet. Den måste vändas. Vi kan inte titta på och i efterhand säga att det ”bara blev så”. Det behövs en frihetsrörelse för personlig integritet.

 • Lämna Internettrafiken i fred
  Vänsterpartiet kräver att den så kallade FRA-lagen rivs upp. Principen att massavlyssning utan konkret brottsmisstanke inte ska förekomma är självklar. Vi vill också få bort den så kallade Ipred-lagen som ger film- och musikindustrin rätt att begära ut personlig information om människors Internetanvändande. Det undergräver rättssäkerheten och kränker människors integritet. Risken är dessutom mycket stor för att den information som samlas in skulle kunna användas i bredare politiska och sociala övervakningssyften. Hysterin runt fildelningen har redan lett till orimliga straff. Istället för att jaga människor som delar med sig, vill Vänsterpartiet bygga upp digitala bibliotek för film och musik.
 • Låt oss kommunicera i fred
  Det är inte vilken teknisk lösning vi använder för att kommunicera som är det viktiga – det viktiga är att vi måste kunna kommunicera med andra människor, utan att staten tar sig rätten att kolla oss. Vänsterpartiet vill därför ha en samlad lag om allmän kommunikationshemlighet.
 • Inget snokande på jobbet
  Arbetsgivares metoder för att kontrollera och övervaka de anställda blir allt grövre. Krav på utdrag ur brottsregister, urinprov, avlyssning av telefonsamtal och kontroll av e-postmeddelanden blir allt vanligare och gör det allt svårare att hävda sin integritet på jobbet. Vänsterpartiet vill införa en samlad lag om integritetsskydd i arbetslivet.

13 thoughts on “V-kongressen prioriterar integritet

 1. Jag hoppas att de ser till att förhandla flera av frågorna innan valet. De rödgröna behöver avkrävas tydliga, gemensamma svar om åtminstone FRA, Ipred och DLD!

 2. Det glädjer mig att vänster vill göra detta till en valfråga vilket alliansen inte verkar göra 🙂
  Så mycket integritet på tapeten just nu så det måste bli, pigavdraget kan ju inte ses som en seriöst avgörande valfråga 😛

 3. Initiativet är gott och mycket välkommet. Men det är meningslöst i praktiken så länge det inte är en gemensam linje som drivs med MP+S. Jag röstar inte på V, eftersom det i praktiken är en röst på V+S+MP – och S har inte samma syn på integritet och på nätet. En röst på PP är en röst för integriteten utan risk för att den kompromissas bort. En chanstagning, visst, men med större chans än vad en röst på att V:s integritetspolitik ska bli verklighet under en rödgrön regering.

 4. Jag håller med Andreas. Både V och MP har redan förhandlat bort integritetsfrågorna i förhandlingarna med S. I praktiken är det endast en röst på PP (ifall de får minst 4%) som kan innebära konkreta resultat. Detta under förutsättning att PP får vågmästarroll. Visserligen är det två saker som måste falla på plats, men fortfarande är det *enda* chansen att åstadkomma något konkret i integritetsfrågorna. Får PP mindre än 4% eller om det inte uppstår en vågmästarsituation så är integritetsfrågorna rökta.

 5. Andreas & Albert: Jag förstår helt hur ni ser på det, och har konsekvent drivit att V och MP måste ta initiativ till förhandlingar om integritetsfrågorna innan valet. Förhoppningsvis blir det också så.

  Albert, du har fel när du säger att frågorna är bortförhandlade: den enda fråga där det finns ett förhandlingsresultat är FRA, och där fick vi med S på att lagen ska rivas upp. Det finns obesvarade frågor också kring det, men inriktningen hittills är helt rätt.

 6. Micke vK,
  Det stämmer inte att det finns ett förhandlingsresultat bland de rödgröna om FRA. Socialdemokraterna har ju övergett överenskommelsen om FRA.

  I TT-meddelande från den 14 april 2010 kan man läsa följande.

  ”De rödgröna lovade att riva upp och göra om den kritiserade FRA-lagen om de vann valet. Men spaningarna i kabel kan få fortsätta flera år i väntan på att en ny lag tas fram. … Socialdemokraternas förre justitieminister Thomas Bodström säger att frågan är komplicerad och han kan inte ge besked om huruvida FRA:s spaning i kabel ska stoppas i väntan på att en ny lag ska tas fram. … Andra S-ledamöter som TT talat anser att det inte går att bara riva upp nuvarande lagstiftning utan att samtidigt ersätta den med en annan.”

  Du skrev att de rödgrönas enda överenskommelse inom integritetsfältet rör FRA, ni har inte ens det!

 7. Nils: Jodå, det finns en uppgörelse om att lagen ska rivas upp. Vi utgick från att det också innebar att vi skulle stoppa massövervakningen tills den rivits upp, men det är det S börjat mumla om. Det var precis det jag menade med obesvarade frågor som finns kvar.

 8. Micke vK,
  Socialdemokraterna gör en annan tolkning av vad riv upp betyder. Utan socialdemokraterna så stoppas inte övervakningen även om det blir rödgrön valseger. Det är i mina ögon betydligt mer än en ”obesvarad fråga”. För mig är det ganska likt hanteringen inom alliansen där FRA-anhängarna kastar små ben till kritikerna som nöjer sig med detta. Ni kommer att upprepa Federleys misstag.

 9. Ja, det är ju många som säger det här i kommentarerna också. Detta ser lovande ut för V och jag är glad för det. Tyvärr har ni ju valt att gå till val i en alians med S, det är nog ett mindre klokt val i just dessa frågor. Det är dock inte val och jag hoppas att ni kan övertyga även S att ta detta seriöst. Så länge de har Bodström så tror jag tyvärr inte att det är realistiskt, men jag önskar er/dig mycket välgång i detta.

 10. Nils: det där är ju nackdelen med att vi alla körde på Riv upp, gör om, gör rätt. Vi samlade alla kritiker, utan att avkräva dem exakta svar på hur det där ”gör rätt” såg ut. Det hade sina fördelar också. Och trots allt, det S lovade och hittills stått fast vid är att hela processen ska tas om från scratch. Det ger oss kritiker nya möjligheter.

  Pladen: Tack! Vi kommer alla få jobba med att dra S åt rätt håll. De senaste åren visar att det inte är hopplöst, om än högst tungrott. Sossar mot storebror behöver bli en faktor att räkna med.

 11. Ping: Rapport från Liberati-debatten « Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s