Rapport från Liberati-debatten

Kort rapport från dagens debatt: Ett femtiotal studenter var där och lyssnade, och det kändes som en lyckad tillställning. Alexander Bard och jag var överens om mycket, men det blev ändå bra spänst i diskussionen. Jag trodde att Bard skulle försvara Ipred, och därmed i förlängningen också datalagringsdirektivet, men det var han inte alls intresserad av.

En av de huvudpunkter jag sköt in i debatten var fri programvara. Min vinkel var att jag förvånas över att inte hitta några principliberaler som driver de frågorna: det borde vara en självklarhet för den som tycker att individens oberoende och fungerande konkurrens är viktiga värden. Det borde finnas en ideologisk allians där på samma sätt som i FRA-frågan.

Det svar jag fick visade väl å ena sidan att liberatifolket inte riktigt tagit det greppet än, men å andra sidan att är allmänt positivt inställda till det. Vi får väl se vad som händer. Teknik är politik, och kan vara det för såväl socialister som liberaler. Frihet och integritet behöver drivas på flera plan samtidigt: det räcker inte att bråka om vad som händer på operatörssidan. Vi behöver också som användare se till att ha koll på våra datorer och vår kommunikation.

Debatten var nära att driva in allmänpolitiska principfrågor flera gånger, men vi lyckades dra tillbaka dem till nätet igen med benägen hjälp av Per Strömbäck. Inte helt oväntat så var Alexander Bards kritik av Acta i första hand i form, medan jag argumenterade för att det var viktigt att försöka stoppa det i princip oberoende av innehåll. Lite mer förvånande var att han stödde Vänsterpartiets krav på att lagstifta om integritet i arbetslivet – det brukar vara sånt liberaler helt enkelt inte vill erkänna som problem.

Per Strömbäck hade en intressant invändning på temat att 100% anonymitet inte kan vara rätt svar på hur vi bygger integritet på nätet. Den linje jag drev var att just det principiella försvaret av rätt till full anonymitet var centralt i det här politiska läget. Vi resonerade lite om det efteråt, och jag har svårt att se annat än att frågan är ganska binär på operatörsnivå: antingen ska de eller FRA spara kommunikationsdata, eller så ska de radera den så fort som möjligt.

Hur som helst; det var en kul debatt, och jag hoppas vi kan bygga fler breda allianser i de här frågorna. Det behövs om vi ska komma framåt i sak!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s