PPs behov av att stå ensamma

Den som följt den här bloggen vet att jag har starka sympatier för piratrörelsen, och inte har några problem med att erkänna den roll Piratpartiet spelat för att få upp frågorna på dagordningen. Den här bloggposten kommer vara mer kritisk.

Det finns antagligen inte några 4 procent av väljarkåren som tycker att informationspolitiken är så viktig att det, i jämförelse, är ointressant om samhället i övrigt går åt vänster eller höger.

Det vet Piratpartiet. Därför räcker det inte att profilera partiet som det enda som har informationspolitik som huvudsaklig fråga, utan det blir nödvändigt att börja skruva den politiska analysen av partitaktiska skäl. En del saker måste helt enkelt vara sanna för att det ska finnas någon rimlig chans att Piratpartiet ska fungera som koncept.

Ett par exempel:

1. ”Alla andra partier vägrar tala om informationspolitik.”

Är det sant, blir Piratpartiet plötsligt ett tänkbart alternativ för alla som överhuvudtaget tycker att informationpolitik är viktigt. Det som triggade det här blogginlägget var dagens PP-annons på TPB, publicerad dagen efter att Vänsterpartiet släppte sitt integritetsmanifest, ”Fri kommunikation”, och föreslog förbud för kameraövervakning på skolor under dagtid.

Samma retorik återkommer gång på gång i Piratpartiet. Den tar steget över till landet hittepå. Vägrar Lars Ohly att diskutera FRA, Ipred och DLD i valrörelsen?

Integriteten är en av de fyra huvudfrågorna i Vänsterpartiets valplattform. Välfärden är det vi profilerar oss mest på, men integritetsfrågorna puffas tydligt i valtidningen och är ett av de tre andra centrala flygbladen. Piratpartiet är tvungna att hitta på en verklighet där Alice Åström och integritetsmanifestet inte finns, för att få sitt valprojekt på fötter.

Miljöpartiet har inte heller några som helst problem att prata om integritet. De skulle inte förlora några väljare på det, tvärtom. De borgerliga partierna, däremot, kan inte längre prata informationspolitik, på grund av det de gjorde med FRA och Ipred.

2. ”Blocken är lika goda kålsupare”

Minnet av Bodströms framfart som justitieminister sitter hårt. Så hårt att storyn ibland blir lite bättre än den faktiskt är. Det är trots allt sant att a) den s-regering som satt då valde att inte föreslå FRA-lagen, b) Socialdemokraterna har köpt den linje vi kritiker drev när den borgerliga regeringen lade fram den: ”riv upp, gör om, gör rätt”.

Det saknas inte vinklar för att kritisera Socialdemokraternas nätpolitik. Däremot är den inte på någon punkt värre än den politik de borgerliga drivit, och i frågan om FRA är den på ett avgörande sätt bättre. Vad Socialdemokraterna än skulle vilja se för alternativ till FRA-lagen, vore det ett mycket stort steg framåt att den nuvarande lagen rivs upp och hela frågan utreds på nytt.

En fråga Piratpartiet själva varit oförmögna att lyfta, på grund av sin konstruktion, är rätten till integritet på sin arbetsplats. Vi lyfter det i den här valrörelsen, och Socialdemokraterna skulle knappast ha några problem med det. TCO har redan bra förslag i sak, och LO skulle definitivt vara intresserade. De borgerliga däremot, har förstås vägrat genomföra ens de försiktiga förslag som förbereddes av den utredning s-regeringen tillsatte. Integritetsfrågorna är maktfrågor, och högerns roll är att i varje läge försvara kapitalet.

Så långt Socialdemokraterna. Lägg till det att både Vänsterpartiet och Miljöpartiet konsekvent har bra ställningstagande, och folk på nyckelpositioner som brinner för frågorna. Att Piratpartiet vill få det till att det inte skulle göra någon skillnad i sak vilket av blocken som vinner valet handlar inte om någon sakanalys, utan om partitaktiska behov.

3.”Vänstern och Miljöpartiet kommer ändå bara bli överkörda av Socialdemokraterna”

Hur många tror att Socialdemokraterna ville föreslå 49 öre i bensinskattehöjning till det här valet? Den som på allvar läser de överenskommelser de rödgröna partierna gjort hittills, kan se en röd tråd: de gånger Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivit en fråga tillsammans, har vi också fått tydliga resultat.

Det gäller till och med i frågor som Socialdemokraterna prioriterar högt, som just bensinskatten. Integritetsfrågorna ligger inte alls högt på Socialdemokraternas dagordning. Både FRA och Ipred är frågor där de drar åt olika håll internt. Mycket av Piratpartiets retorik om att Vänsterpartiet aldrig skulle sätta en rödgrön regering på spel för att nå framgång i integritetsfrågorna, vilar på en outtalad, felaktig premiss: att Socialdemokraterna skulle göra det. Inget tyder på det.

En punkt där det syns särskilt tydligt är att de valt att profilera Bodström som talesperson i rättsfrågor, trots att han omöjligt kan bli justitieminister (han åker till USA efter valet). Det är en bit kvar från det och till att Alice Åström blir rödgrön justitieminister, men så långt är det inte.

Datalagringsdirektivet då? Det brinner trots allt en del i Socialdemokraterna för. Såg vi inte i våras hur det plötsligt kom en överenskommelse där kritikerna vikt sig? Jo, det är sant. Men vi såg också vad som hände sen. I både Vänsterpartiet och Miljöpartiet blev det en eldfängd debatt, som resulterade i att partierna i efterhand skrotade hela överenskommelsen. (Rick Falkvinge kände sig tvungen att hoppa över den delen av historien i ett blogginlägg nyligen.) Det går att dra slutsatsen att vi schabblade, men också att partiorganisationerna inte kommer låta integritetsfrågorna schabblas bort i förhandlingar.

Varning för rödgrön uppgörelse

Det är sant att det skapar en stor osäkerhet att de rödgröna inte har någon överenskommelse i frågorna än, utöver att riva upp FRA. Piratpartiet känner sig tvungna att utgå från att Socialdemokraternas politik kommer bli de rödgrönas, trots att en saklig analys talar rakt emot det. De måste, för annars faller deras roll som riksdagsparti ihop.

Piratpartiet kritiserar därför bristen på uppgörelse idag, men skulle det komma en sådan skulle det kunna sätta stopp för hela deras riksdagsprojekt. Det skulle omedelbart tvinga också den starkast brinnande piratsympatisör att fråga sig om inte en taktikröst på det rödgröna blocket är mer verkningsfullt. Hur bra saker den än innehöll skulle den inte få en enda applåd från de som ser som sin huvuduppgift att få in Piratpartiet i riksdagen. Varje tänkbar invändning skulle förstoras, på samma sätt som skillnaden mellan blocken behöver osynliggöras idag.

Ta det som ett tankeexperiment: Vad skulle hända om de rödgröna plötsligt räckte ut handen till Piratpartiet, och sade ”OK, vad ska vi göra för att Piratpartiet ska förespråka en röst på de rödgröna?” (Lite som i länder med presidentval i flera omgångar, där de kandidater som slås ut förhandlar politik i utbyte mot att rekommendera sina väljare att rösta på en särskild av de kvarvarande kandidaterna.)

I sak skulle det vara en chans för ett parti som kommer ha svårt att nå ens 2 procent att ändå utöva ett direkt förhandlingsinflytande. Just därför tror jag Piratpartiet skulle kunna bryta ihop av ett sånt erbjudande: konflikten mellan fördelarna i sakpolitik och organisationens fortlevnad, i kombination med spänningsfältet vänster-höger i Piratpartiet, skulle göra det helt ogörligt för dem att svara.

Finns det några riktiga argument Piratpartiet kan använda?

Ja, ett par. Det är sant att Piratpartiet är det enda parti som har informationspolitiken som huvudsaklig fråga. Det är sant att de skulle skjuta in kunskap om frågorna i riksdagen, om de mot förmodan kom in. Och för borgerligt sinnade integritetsvänner är hela batteriet av argument ovan sant: de har ställts utan andra rimliga alternativ än att rösta på just Piratpartiet.

Det som hände när det bildades ett riksdagsparti som drev nätfrågorna var att debatten för första gången fick ett genuint genomslag. Det kan ingen ta ifrån Piratpartiet. Problemet jag försökt visa på här är att det också betytt något annat: att det skapat svårigheter för rörelsen som helhet att samarbeta. Den största spelaren i den rörelsen måste gång på gång skarva i den sakliga analysen för att fylla sina egna behov som organisation.

66 thoughts on “PPs behov av att stå ensamma

 1. Jag tillhör den skara som tror att V+MP inte kommer ha större makt än C hade i alliansregeringen när det gällde FRA (Tänk Federley + Annie).

  Om de rödgröna vinner valet vill jag efter något år gärna se en uppföljning på avsnitt 3.”Vänstern och Miljöpartiet kommer ändå bara bli överkörda av Socialdemokraterna” av det här blogginlägget.
  Antingen som ett moment to shine eller som en avbön 😉

  • Haha 🙂 Ja, uppföljning utlovas. Vad jag kan se talar allt för att din bedömning inte stämmer (och att den baseras på rationalisering av organisatoriska behov snarare än vad vi vet i sak). Men jag kan förstås ha fel. Den bedömningen räcker hur som helst inte för att säga att blocken är likadana, som jag skrev om ovan. FRA-uppgörelsen finns, arbetsrätten är knappast något problem för S.

  • ”Jag tillhör den skara som tror att V+MP inte kommer ha större makt än C hade i alliansregeringen när det gällde FRA (Tänk Federley + Annie).”

   C? Vad jag förstod av FRA-debatten (kan givetvis vara fel) så var C för FRA-lagen. Att några enskilda medlemmar var emot är en liten annan situation än när ett parti är emot. Till saken hör ju dessutom att även om C hade varit emot, så skulle det stått ensam versus M+KD+FP. Inte riktigt samma sak som V+MP vs S. Och särskilt inte när FRA-uppgörelsen finns, som Micke påpekar.

 2. Ping: Dags att vakna och lukta på kaffet | Anna Troberg

 3. Jag röstar efter vad partierna i fråga har gjort, det visar vart pilen pekar, inte efter vad dom säger att dom ska göra. Det är så mycket valfläsk som bara kastas efter valet. När dom visat att dom ändrat sig med handling så ska jag omvärdera vad jag röstar på.

  • Alla gånger. Men notera i alla fall att Vänsterpartiet konsekvent har drivit integritetsfrågan, även i förhandlingarna under regeringssamarbetet -2006. (På den tiden hade vi fel ståndpunkt i fildelningsfrågan, men 2005 års nya upphovsrättslag var ju mycket långt ifrån någon Ipred-lag.)

   Som jag skriver så _är_ Piratpartiet ett logiskt alternativ för den som ser integritetsfrågorna som det utan jämförelse viktigaste. Jag är inte ute efter det, utan efter att rörelsen kan samarbeta. Det kommer i längden inte att fungera om PP vägrar erkänna att Vänsterpartiet m.fl. spelar en positiv roll.

 4. Vänstern kommer inte få tillräckligt genomslag för att kunna/våga sätta sig emot S. När vänstern står upp för att vissa frågor är viktigare, och börjar förhandla på riktigt så kanske det händer något.

  Tills dess är det bra att V har ett integritetstänk, det är mer än de flesta andra partier – all cred till er!

  Men eftersom ni är i samarbete med S och MP så vill ni hellre styra landet åt en S politik än mot Integritet, och det är förståeligt – delvis.

  Hade inte PP funnits hade min röst gått till V. Men nu ser det ut som det gör.

  Det som hade varit kul att se vore om V prioriterade sina frågor, och lite visar väljarna vad ni kommer satsa på om det ser ut som det gör i undersökningarna: S =35%, V = 5%, MP=5%. Vad offrar ni, vad räknar ni med kunna genomföra, och hur snabbt.

  Många många frågor som är mer reella än erat manifest, som egentligen bara är en verklighet vid majoritet, och det är inte så troligt.

  • Det där har jag full förståelse för. Jag tycker också att det här är frågor som borde förhandlas innan valet, för att ge väljarna besked. Eftersom jag är övertygad om att en sån överenskommelse innehålla en rad bra saker tror jag dessutom att det vore bra för det rödgröna valresultatet, och därmed öka sannolikheten att vi faktiskt får en ny inriktning på nätpolitiken.

   • Men om det nu a) är så att socialdemokraterna kan tänka sig att vika sig i de här frågorna och b) vore lönsamt för det rödgröna blocket i valet, varför har det då inte hänt?

    Min slutsats är att a inte stämmer. Vilket jag också skrev i somras här: http://uppsalademokraten.etc.se/30973/vill-de-roedgroena-avbryta-storfoeretagens-utpressning/ med IPRED som exempel.

    Det är väl inte så att du låter vänsterpartiets organisatoriska behov av att verka som att man har stort genomslag i det rödgröna blocket, skymma din analys? 🙂

 5. Ensamma hoppas jag verkligen inte att vi står och inte heller försöker vi göra det. Men att det behövs ett parti i Sveriges riksdag som har totalt fokus på integritet och rättssäkerhet och en informationspolitik som siktar in sig på framtiden, tycker jag är helt självklart. Jag tycker du är lite hemmablind om du verkligen tror att några få integritetsvänner (som du) utspridda i olika partier skulle kunna få lagstiftningen på rätt köl igen.

  Kalla mig pessimist, men jag tror att pp i riksdagen är det enda sättet att få ordning på detta.

  • Och då är det, som sagt, fullt logiskt att du röstar på Piratpartiet. Det tycker jag inte är konstigt alls.

   Notera dock osynliggörandet i att prata om ”några få integritetsvänner utspridda i olika partier”. Det där är sant på den borgerliga sidan. Både vi och Miljöpartiet har bra partilinjer, och med undantag för enstaka invändningar fildelningen har vi också full uppslutning för det i partierna. Det betyder bland annat att folk som jag är ute i partiorganisationen och håller föredrag – särskilt nu i och med att vi prioriterat frågan i valet – och därmed bygger engagemang hos en massa människor som aldrig hade halkat in på frågorna annars.

 6. Ping: PPs behov av att stå ensamma « Jobjörn Folkesson

 7. ”Det går att dra slutsatsen att vi schabblade, men också att partiorganisationerna inte kommer låta integritetsfrågorna schabblas bort i förhandlingar.”

  Fast det var väl mer piratpartiets skramlande i frågan som satte eld i baken på partiledningen på riktigt? därmed inget ont sagt om de gräsrötter som satte press internt, det gjorde säkert sitt till det oxå och är minst lika viktigt att det finns.

  För var gång i annan fråga som v+mp lyckas påverka S innebär det att andelen påverkan minskar. Det finns faktiskt en gräns för hur mycket två partier kan påverka ett parti som är dubbelt så stort (vilket heller inte är något konstigt).

  Visst jag hoppas att du har rätt, men jag vågar inte lita på att så faktiskt är fallet.

  • Att Piratpartiet finns där i bakgrunden är alltid ett stöd, utan tvekan. Just i DLD-förhandlingarna tror jag att i princip alla Vänsterpartiet ganska snabbt höll med om att det där hade gått snett – överenskommelsen gick både på tvärs med valplattformen och hur vi tänkt att hantera förhandlingar.

   Det är inte så att vi allt eftersom kommer i ett läge där ett parti får mer och mer ”förhandlingskapital” de en dag ska använda, utan hittills har var och en av förhandlingarna varit kompromisser där alla fått ge och ta ”lagom mycket”. Varje ny förhandling börjar snarare på noll.

   • Hmm, jag undrar det…

    Ett 5%-parti måste ju rimligen ha mindre möjlighet än ett 30% parti att få sin vilja igenom och har det mindre partiet tryckt hårdare och fått påverka mer än vad som är rimligt med tanke på storleken borde resultatet bli att partiet får mindre att säga till om i andra frågor.

    Piratpartiet bildades med den insikten, att sälja ut vissa frågor för att få genomslag i andra vikt kan tyckas cyniskt (å andra sidan, när medlemmarna/väljarna som enats kring det viktiga kommer från så vitt skiljda håll, så…) men det funkar.

 8. Förövrigt låter Alice Åström som ett underbart om än väldigt osannolikt förslag till justitieminister.

  Personligen hade jag tyckt det vore klädsammare med henne som partiledare än en som identifierat sig själv med en sjukdom (kommunism), nästan så jag då hade kunnat rösta på V om inte pp fanns.

  • Kommunism är inte en sjukdom utan en ideologi. En bra sådan, om man läst något om den. Ungefär som rätten att få vara privat.

 9. Att få Alice Åström som justitieminister skulle vara så bra, att jag liksom inte har tillräckligt med ord för det. Jag tycker liksom de flesta andra här i kommentarsfältet för övrigt, V tar riktigt bra ställning i de här frågorna, men det är väl det där med att våga tro på att det är just de här frågeställningarna som prioriteras.

 10. Jag lovar micke att som piratpartist att propagera för att pirater ska rösta på Vänstern om vänstern lovar offentligt innan valet att fälla en rödgrön regering pga integritets frågorna..

  • Det ska väldigt mycket till för att jag ska vilja fälla en rödgrön regering. Vänsterpartiet driver många frågor, och det tycker jag är helt rätt. Därför röstar jag inte på Piratpartiet, trots starka sympatier.

 11. Tyvärr så har de etablerade partierna förbrukat allt förtroende jag hade för dem, jag litar helt enkelt inte på någonting de lovar längre. Tragiskt att de ska ske i en demokratins högborg som Sverige, men sorry, mej lurar man bara så många gånger innan måttet är rågat.

  Därför blir det Piratpartiet för min del, tills dom inte behövs längre.

 12. Mårten Fjällström: Touché 🙂

  Det jag lärt mig av att se det senaste årets förhandlingar är att det är en mycket mer arbetskrävande och godtycklig process än man skulle kunna tro. I början av samarbetet trodde vi nog i alla tre partierna både att det skulle gå snabbare och att vi skulle vara mer oeniga.

  Då har vi ändå medvetet börjat med frågor där vi är relativt ense, och jobbat oss fram emot de där vi står längre från varandra. Förhandlingsarbetet 2010 har i hög utsträckning fått handla om budgetfrågor.

  Vad jag vet är det ingen som velat skjuta på rätts-/integritetsfrågorna specifikt. S tänker nog inte att det finns en väljarpotential där, det är i alla fall mitt intryck. Kontentan är att förklaringen verkar vara mycket tråkigare än smarta väljarstrategier: kapaciteten för förhandlingar är begränsade, och de här frågorna har inte hittat fram i kön hittills.

 13. ”Vad ska vi göra för att Piratpartiet ska förespråka en röst på de rödgröna?”

  Det finns inget ni kan göra, eftersom vi inte litar på den rödgröna röran. Piratpartiet måste ha vågmästarställning i riksdagen. Utan den är vi i praktiken maktlösa.

 14. Jag tycker att det du skriver låter som en helt otroligt bra anledning för vänsterväljare att stödrösta pirat i det här valet om de bryr sig om integritetsfrågor! Om inlägget stämmer så är det ju helt uppenbart att PP om de blir vågmästare kommer att samarbeta med vänsterblocket, i och med att vänsterblocket är beredda att gå mycket längre än högerblocket i de frågor som PP (och V) driver. Ett PP i riksdagen ger alltså:

  1) Ett samarbetsparti för vänsterblocket som kommer att stjäla röster från högersidan.
  2) Ett GARANTERAT genomslag för integritetsfrågorna, vilket är i linje med V:s politik.

  Så, vad är egentligen problemet? Påstå inte att det här bara är irritation över att politisk retorik är förenklad, och att just PP skulle vara värre på det än andra. Så naiv tror jag ingen är att de går på det.

  • Hey, alla gånger! Hade det varit säkert att PP tog sig över riksdagsspärren skulle jag se en PP-röst som helt taktiskt riktig. Jag hade själv röstat på Vänsterpartiet för att det finns en massa frågor jag också brinner för.

   Problemet är att varje gång PP svartmålar Vänsterpartiet, Miljöpartiet eller andra allierade i frågan på helt osaklig grund, då skadar det samarbetet.

   • ”Hade det varit säkert att PP tog sig över riksdagsspärren skulle jag se en PP-röst som helt taktiskt riktig.”

    Vad menar du? De viktigaste rösterna är ju faktiskt de som gör att partiet överhuvudtaget kommer in i riksdagen. Resten är mer som en slags bonus.

 15. Ping: Vänstern säljer integriteten för 49 öre « Christian Engström, Pirate MEP

 16. kras: För mig är det viktigare att vi får en rödgrön regering än att PP kommer in i riksdagen. Risken är uppenbar att en PP-röst är ett uteblivet stöd till de rödgröna på grund av riksdagsspärren.

  • Ok. Jag måste ha missat en dimension av texten då jag svarade. När det gäller risken för att en PP-röst skulle kunna vara ett uteblivet stöd för de rödgröna så är det ju faktiskt så att det även finns en massa högersympatisörer inom partiet. När du säger att risken är uppenbar, menar du då att det skulle finnas fler vänster- än högersympatisörer inom partiet?

 17. @Micke vK

  Vi har dessvärre hört den retoriken många gånger. Centern sålde trots alla fagra löften ut FRA och Kärnkraften exempelvis. V och MP har talat högt och ljudligt, länge och väl om just integritetsfrågorna.

  Det finns inom samtliga partier…ok, nästan samtliga partier, sunda personer som håller medborgarrätten precis lika högt som vilken piratpartist som helst.

  Bara det att samtliga partier, utan undantag, har visat sig upprepade gånger vara fullt beredda att kompromissa bort allt som skulle gjort skillnad. När det gäller datalagringsdirektivet har vi egentligen inget parti som är berett att trotsa EU likt Tyskland och Rumänien och lovar skicka tillbaka vederstyggelsen med referensen att den är helt oförenlig med svensk grundlag. Det skulle trots allt inte vara det första direktivet vi helt enkelt hade skitit i.

  När det gäller FRA har jag sett och hört litet grann, och konstaterat att det S vill uppnå är att döpa om styggelsen, flytta ansvaret för verksamheten från en myndighet till en annan, och i övrigt låta eländet fortgå. De har ingen som helst aning om hur man ”hindrar vanliga svenskar från att avlyssnas samtidigt som utlänningar”. IPRED? Ja, här är S inne på att göra lagen ”rättssäker” – hur man nu skall kunna uppnå det med en lag som säger att privataktörer skall ges tillstånd till personundersökningar av andra privata aktörer baserat på ”hörsägen”.

  Jakop Dalunde har haft samma problem när han försökt förklara hur MP tänkt äta kakan och ha den kvar.

  Och det är inte svårt att förstå. Samtliga partier har en erbarmlig bakgrund av surnat valfläsk att luta sig på från de senaste två mandaten. För att man skall ta något av dessa partier på allvar i dessa frågor kommer det krävas extremt tydliga markeringar. I stil med ”vi viker oss inte. punkt”.

  Visst, Alliansen är värre. Jag har svårt att ens sammanfatta det vansinne som verkar ha greppat M och FP. Det senaste mandatet verkar de ha snott sin inställning till medborgarrätt från gamla DDR. Liberaler inom FP och M står ute på samma kalla avsats som liberaler från S och huttrar i kylan.

 18. [Dåligt] av PP att använda sig av TPB för propaganda. […] [Seså, inget trollande i kommentarsfältet 😉 /Micke]

 19. SCM: Tack för ett rejält inlägg. Ska försöka svara lika ordentligt.

  Menar du att Vänsterpartiet har ”kompromissat bort allt som skulle gjort skillnad” nån gång? När?

  Vänsterpartiet är uttryckligt berett att vägra implementera DLD. Jag uppfattar Miljöpartiet som att de också är det, men det kändes lite osäkert. Men du har rätt så långt som att inget av blocken är beredda att göra det.

  Kom ihåg att S inte är helt överens internt vad gäller FRA och Ipred. Det är en av orsakerna till att de är så valhänta där, och nånting som gör mig optimistisk. Jag blir, som jag skrev, lite förbryllad över att många från PP gärna antar att Socialdemokraterna kommer ha hårdare övervakningssamhälle som en prioriterad fråga i förhandlingarna. Det är nåt Bodström-spöke som gått lite för långt där: inget tyder på det.

 20. Varför censurar du kommentarer Micke? Det är faktiskt korruptionsartat av PP att använda sig av TPB för partipropaganda.

 21. All ”cred” till dig och V för era tankar kring integritet. Tyvärr så tror jag liksom de flesta här att V+MP prioriterar andra saker högre och att man kommer sälja ut detta vid ev. valseger.

  Vad skulle era kärnväljare säga om ni kompromissar bort fördelningsfrågor/skattefrågor/miljöfrågor för att få igenom en fråga om integritet. Det skulle bli ramaskri (med rätta antar jag).

  Risken är stor att detta är ett blogginlägg du kommer få äta upp (om nu de röd-gröna vinner) … 😉

  Du skriver: ”Socialdemokraterna har köpt den linje vi kritiker drev när den borgerliga regeringen lade fram den: ”riv upp, gör om, gör rätt”.”

  Här blir jag lite ställd. Jag vill minnas att man inte alls har sagt detta utan snarare: ”Behåll, Utred, Gör kanske om”

  • ConnyT: Tack! Ja, vi får väl se om jag får äta upp det. Man vet aldrig här i världen 🙂

   Budgetfrågorna kommer knappast ligga på samma förhandlingsbord som integriteten. Även om de gjorde det tror jag ni underskattar vilket genomslag de senaste årens integritetsdebatter fått i Vänsterpartiet och Miljöpartiet, både bland medlemmar och väljare. De starka interna reaktionerna på DLD-schabblet visar att folk bryr sig. En av poängerna med att prioritera integritetsfrågan i valrörelsen är också att Vänsterpartiet offentligt knyter upp sig till sin linje: på ett sätt bygger det förhandlingsstyrka att göra det omöjligt för sig att backa.

   Bodström har iofs. varit inne och suddat i Socialdemokraternas FRA-linje, men det är långt ifrån en ny officiell hållning. Konceptet ”riv upp, gör om, gör rätt” ger dem ett visst utrymme att åla sig om de skulle vilja det, och garanterar inte framgång, men bara det enkla med kravet på rejäl utredning ger oss kritiker alla chanser att sätta stopp för en FRA2-lag.

 22. ConnyT: Så här ser det ut i den gemensamma motionen från 2009:

  ”Om underrättelsetjänsten ska kunna bibehålla folkets förtroende måste människors berättigade oro och obehag avseende intrång i deras privatsfär tas på allvar. Därför kräver vi att lagstiftningen rivs upp och att man tillsätter en parlamentarisk utredning.

  Den parlamentariska utredningens uppgift bör vara att bedöma behovet av en lag utifrån hänsyn till integriteten, effektiviteten och proportionaliteten. Syftet måste vara att finna en teknisk-juridisk lösning som både tillgodoser behovet av underrättelsetjänst och medborgarnas rätt till integritet och rättssäkerhet.

  Vi menar slutligen att en utredning måste arbeta öppet för att åstadkomma en lag som har medborgarnas förtroende. Detta innebär en bred och öppen process som ger så många som möjligt möjlighet till insyn, påverkan och debatt från olika samhällsaktörer, allt från enskilda medborgare till organisationer.”

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02F%C3%B67

  • Så sa man 2009. Menar du att det betyder att det är en officiell ståndpunkt idag?
   Var kan jag hitta något som styrker detta? Det enda jag sett efter denna motion är att man börjat sväva på målet…

   Skulle du vara beredd på ett vad!? 😉
   Om de röd-gröna vinner egen majoritet känner jag mig helt övertygad om att FRA lagen inte rivs upp under mandatperioden. Är du – ärligt talat – övertygad om motsatsen?

   • ConnyT: Det betar jag på alla gånger, jag är helt övertygad om att det händer. Jag skulle också våga mig på att beta 1:1 att kablarna faktiskt dras ur under mandatperioden, men det är en mycket mer öppen fråga. Det vi vann med FRA-kampanjen var ju just bara S-stöd till att ta allt från scratch igen. Även om vi får igenom ”riv upp, gör om, gör rätt”, kommer det krävas ett sjuhelvetes rörelsearbete för att se till att ”gör om” också betyder ”dra ut kablarna”.

    De har mycket riktigt svävat på målet, men jag har inte sett något annat skriftligt än det här – och det är en överenskommelse mellan tre partier. Socialdemokraterna kan inte backa ur den hur som helst.

 23. Personligen anser jag att datalagringsdirektivet är det mest problematiska lagförslaget i den senaste kadern. (Tätt följt av ipred, möjligen.) Det är framdrivet av den man vi riskerar få som justitieminister i en rödgrön regering.

  Skulle nämnda Alice Åström vara aktuell för posten skulle jag utan problem kunna rösta om inte på vänsterpartiet så definitivt på vänsterblocket. Tyvärr tror jag inte det blir så.

 24. ”Jag skulle också våga mig på att beta 1:1 att kablarna faktiskt dras ur under mandatperioden”
  Ja eller hur? Jag sätter tusen spänn på motsatsen, du har min mail om du är game.

 25. ”kommer det krävas ett sjuhelvetes rörelsearbete för att se till att ”gör om” också betyder ”dra ut kablarna”. ”

  Ok, jag trodde att ”riv upp” betydde att dra ur kablarna!? Vad lägger du i begreppet ”riv upp”? Lagen stoppas men FRA får fortfarande en kopia på all kommunikation? *förvirrad*

  • Nu tänkte jag iofs. på att kablarna dras ut permanent, alltså det arbete som krävs för att se till att utredningen leder till att hela kabelspaningsprojektet läggs ner. Slarvigt formulerat av mig.

   Samtidigt, det S mumlat om på sistone är ju just att de kanske skulle kunna töja orden i överenskommelsen till att betyda att lagen rivs upp först när utredningen är färdig, så att det i ett worst case-scenario blir så att FRA-lagen 1 direkt ersätts av FRA-lagen 2 utan uppehåll. Det är förstås absurdt. Överenskommelsen ovan pratar om om riv upp och tillsätt utredning som något som ska hända samtidigt.

 26. Ping: Integritet är mer än fildelning « Jöran Fagerlund

 27. Aftonbladet spekulerar: Alice Åström folkhälsominister. Justitieminister Thomas Bodström. Och då har AB tagit hänsyn till TB;s halvårsvistelse i USA.

 28. Ping: Vänsterpartiets informationspolitik // Skivad lime

 29. All heder åt Vänsterpartiet. jag har också sett en del kampanjmaterial, som sannolikt stuckit i ögonen på en hel del datalagringskramare hos (S).

  Det mesta är nog sagt i kommentarsfältet ovan, annars. Något BEHOV av att stå ensamma ser jag inte, men däremot FINNS ett behov av skepsis mot mindre partier som hävdar sig vilja driva dessa frågor som en del i en större sammanslutning av partier. Vi lärde oss en hel del av Alliansens löften 2006.

  No offense – jag betvivlar inte uppriktigheten, men sedan kommer den politiska verkligheten, och förhandlingar med (s) där Vänsterpartiet och Miljöpartiet måste välja hjärtefrågor att driva igenom…

  Som du kan läsa om du klickar förbi min blogg, ser jag personligen helst en rödgrön regering med Piratpartiet på ett hörn, eftersom Alliansen bör straffas ut för sveket i de informationspolitiska frågorna, och då ger 4+ % pirater ett lite extra tydligt budskap till sk ‘liberaler’ i Alliansen.

  Det är ett drömscenario, men inte på långa vägar omöjligt.

  Frågorna lär inte krympa inför 2014, eftersom det för varje år som går tillförs ännu en årskull röstberättigade som växt upp i en verklighet där internet är en naturlig del av vardagen.

 30. Såg att de rödgröna skulle ha Bodström som justitieminister och Pagrotsky som kulturminister. Det garanterar att upphovsrättslobbyn kan genomdriva sin vilja oavsett vad v och mp invänder. Möjligen kan man fördröja något, men lobbyn sitter orubbat i förarsätet, som de alltid gjort.

  Bara piratpartiet kan bjuda verkligt hårt motstånd. Kommer pp in i riksdagen kommer upphovsrättslobbyn att få ett helvetet – de kommer att angripas och ifrågasättas alla timmar på dygnet, alla dagar i veckan, månad efter månad, år efter år. Bara så kan de sättas på plats.

 31. Ide foer en baettre demokrati:

  Ett bra saett foer PP FI och V att samverka hade kanske varit att placera 1-3 Piratpartister och 1-3 FI:are paa sin lista paa raettvisa positioner (roestantalsmaessigt) som sedan efter valet aer fria att uppfylla sina partiers vilja i riksdagen. Det skulle ju ge alla partierna draghjaelp.

  Daa skulle t.o.m. jag roesta paa V eftersom de visar demokrati-vilja. Tyvaerr visar PPs styrelse idag ovilja till valsamverkan, vilket aer lite konstigt, anser jag.

  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/08/27/helt-ok-valsamverkan-kvart-i-tolv/#comment-2071

 32. Så kan du som vänsteranhängare ge kontrakt på att vänsterpartiet kommer blockera datalagringsdirektivet? dvs gå emot storebror socialdemokraterna med mamma Mona och Farbror Bodström i spetsen!

  Bara ett simpelt JA eller NEJ på datalagring vore jättetrevligt ifrån både miljöpartiet och vänsterpartiet… men ni vägrar ge de.. emot FRA och IPRED de är ni (jättebra) men när datalagringsdirektivet kommer till frågan då svamlas de och snubblas över alla möjliga politiska floskler.. inte enns du benämner vad som kommer bli de största intrånget hitils på vårat privatliv, annat en gång som att Ohly har pratat om ”DTD”… så snälla RAKA SVAR PÅ TELEDATALAGRING! Innan dess kommer vi behöva Piratpartiet. […] [Håll kommentarerna sakliga /Micke vK]

  • Det är en jättedålig idé att ge ett simpelt ”vi kommer rösta nej till DLD oavsett vad”. Tvärtom är det avgörande att vi kan förhandla och kompromissa i frågan. Jag har skrivit utförligt om det tidigare. Hittills har ingen från DLD-upproret förmått svara.

 33. Hej, vill b ara lägga till en liten ytterligare sten till din analys: När sossarna kedjat fast sig vid något så mycket som om IPRED och FRA (och underrättelsesamarbetet med USA gissningsvis är i fara om inte FRA får skaffa fram utbytesvaror) tvivlar jag på att v + mp ensamma klarar av att driva s rätt (om det vore så, varför märkte vi det inte i valmanifestet häromdagen?). Det finns ju så många andra frågor, där det svider mindre att backa för samarbetspartierna. Men inse vilket läge v + mp har att få socialdemokraterna att vända i frågan ifall det är en förutsättning för det stöd från ett vågmästarpiratparti, som behövs för att det över huvud taget ska bli en socialdemokratisk stats- och finansminister!

  • Du kan mycket väl ha rätt, det är svårt att veta innan frågorna förhandlats på riktigt. Jag tror att integritetsfrågorna inte kom med i regeringsplattformen framförallt på grund av tidsbrist. Vad jag kan se är S inte heller så hårt fastkedjade i Ipred-frågan.

   Men jag delar helt analysen att vi inte kommer komma tillräckligt långt med bara s-v-mp i ett förhandlingsrum – det krävs ett tryck utifrån. Därför tror jag förhandlingarna behöver ske före valet, så att vi kan visa hur många nätentusiaster som riskerar att inte rösta rödgrönt utan blankt eller på Pirapartiet om vi inte får en bra rödgrön överenskommelse.

 34. Intressant inlägg. Jag har inte orkat läsa igenom alla kommentarer, så möjligen har du fått samma fråga förut: De rödgröna har presenterat ett flertal gemensamma förslag och dokument, men på den rödgröna samarbetssidan står endast jobb, klimat och välfärd. Om man aktivt letar efter integritetsförslag, som jag gjort, finner man att det i alla 26 överenskommelser och 35 gemensamma motioner endast finns ett förslag om integritet. Det gäller FRA-lagen. Där står att ni vill riva upp den för att tillsätta en ny utredning.

  Missförstå mig inte nu; jag har allt förtroende för att Vänsterpartiet (och Miljöpartiet) tycker att datalagringsdirektivet är fel. Minst lika stort förtroende som jag har för att Vänsterpartiet (och Miljöpartiet) tycker att vi bör gå ur EU.

  Det viktiga är dock inte vad ni tycker, utan hur ni röstar. Och där vet väljarna ingenting.

  • Det är just därför jag skulle vilja att det fanns en rödgrön överenskommelse om integritetsfrågorna innan valet, så att det skulle gå att svara på det. Givet att de rödgröna bildar regering kommer ju frågorna inte avgöras av hur V och MP röstar, utan av vilka kompromisser som nås i den regeringen. Det enda vi vet någolunda säkert om det nu är att FRA-lagen rivs upp och övriga frågor landar någonstans mellan S-linjen och V/MP-linjen – och det är ju ett ganska vitt spann…

 35. Ping: Vänstern och Piratpartiet « Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s