Hjärnan som black box

Tanken på hjärnan som en black box, som vi inte egentligen förstår oss på men som vi kan lära oss förutsäga med tillräckliga mängder rådata, är djupt fascinerande. Just det där momentet med att vi inte begriper vad aktivitet i den-och-den delen av hjärnan faktiskt betyder, men ändå kan koppla det statistiskt till både vad som föregått det och hur människor beter sig efteråt – det är kvantitativ vetenskap i en liten ask.

Kom och tänka på det med anledning av en artikel på Gizmodo om hur hjärnforskare försöker mäta och förutsäga reaktioner på filmsekvenser. Det är mängder av bogus i omlopp kring just den sortens forskning, men det som finns att ta på är just förmågan att förutsäga beteende.

Det där påminner mig om att jag måste se till att läsa färdigt The Political Brain. När reklambyråerna har vässat metoderna ett tag kommer slutsatserna definitivt bli en del av det politiska spelet. Det är inte konstigare än att pröva flygbladstexter på en testpublik, men det tar onekligen konceptet en bra bit vidare.

Hur ser ett klassamhälle ut när både överhet och arbetarrörelse förstår människors bevekelsegrunder mycket bättre? Kanske är det just den utvecklingen vi såg under 1900-talet: från bräckliga stater som slår ner kraven på demokrati med sabel, till ett samhälle där överheten tvingats backa från den sortens gamla befogenheter och istället utvecklat ideologiproduktionen.

Annonser

One thought on “Hjärnan som black box

  1. Man ska heller inte göra sig några illusioner om den formella parlamentariska demokratin. Historien lär hur bräcklig den är. I våra stater ter det sig dessutom som billigare och enklare att helt enkelt ge formell demokrati som betyder väldigt lite eftersom besluten ändå fattas bakom stängda dörrar, än vad det skulle vara att upprätthålla en polisstat med allt vad det innebär av direkt våldsapparat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s