Rödgröna för öppna standarder

De rödgröna lägger fram en gemensam handikappolitik i en debattartikel i Svensk Handikapptidskrift. Den innehåller en bra markering om öppna standarder:

”Internet innebär stora möjligheter för personer med funktionsnedsättning. Saker som tidigare varit svåra eller omöjliga att göra utan hjälp, kan nu klaras av självständigt via nätet. Men det förutsätter att hemsidor och annan kommunikation anpassas till alla personer, med eller utan funktionsnedsättningar. Öppna standarder på nätet förenklar tillgänglighetsarbetet. Där behöver offentlig förvaltning vara en föregångare med tydliga inriktningsbeslut.

Inte minst handlar tillgänglighet om hur texter är skrivna. Vi vet att inte ens hälften av Sveriges myndigheter har lättläst information på sina webbplatser. Det innebär att Sveriges lässvaga medborgare, cirka en och en halv miljon, stängs ute från stora delar av samhället. Vi vill att alla offentliga myndigheter gör sina hemsidor tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar.”

Både Norge och Danmark har redan den sortens inriktningsbeslut. Det finns sedan tidigare en rödgrön överenskommelse om att utreda en övergång till fri programvara a la Nederländerna:

”Det är också viktigt att statliga myndigheter tar del av den nya tekniken och följer den förvaltningspolitiska utvecklingen, även i andra länder – så att de hela tiden använder sig av de mest kostnadseffektiva lösningarna. Vi ser exempelvis att Danmark, Nederländerna och Norge har börjat gå över till att använda fri programvara, det vill säga program med öppen källkod, i statliga myndigheter. Det finns liknande exempel även i Sverige och vi föreslår att en utredning tillsätts som sammanställer erfarenheterna av detta.”

Computer Sweden körde för övrigt en kul artikel om fri programvara och ideologi, och konstaterade att Vänsterpartiet är det enda riksdagsparti som kör fri programvara på sin webserver.

Nu tycker jag iofs. att det rent ideologiskt går enkelt att försvara fri programvara även från höger – till exempel bygger det ju mycket bättre fungerande marknader. Samtidigt: det som slutändan brukar avgöra de borgerliga partiernas linjeval är ju trots allt kapitalintressena, och där väger Apple och Microsoft många gånger tyngre än MySQL.

One thought on “Rödgröna för öppna standarder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s