Man kan inte äta skruvar

Hittar en bra formulering i katalogen till Tekniska museets utställning om kommunikationsteknik kom.nu.då, av Ola Larsmo (pdf, s 69).

Man kan inte äta skruvar, sade man på 1700-talet när man ville visa på att industrin alltid skulle vara mindre viktigare än jordbruket.

Det är kanske det snabbaste svaret hittills på varför vänstern behöver en stark informationspolitik.

Svar nummer två kanske är att frihet att tillämpa kunskap är helt nödvändig för att kunna bygga framtidens jordbruk. Informationsjuridiken blir uppenbart en fysisk fråga där den står ivägen för att hantera klimatförändringar och jordbruksteknik. 

3 tankar på “Man kan inte äta skruvar

  1. Här finns mycket tänk att utveckla. All information/kunskap till alla – med få undantag. Det är nästan som socialism, men en ”socialism” som kan fungera. Dels därför att den inte behöver någon planekonomi och därmed ingen despotisk och godtycklig maktutövning, som socialism i den fysiska världen oftast kräver.

    Dels därför att information/kunskap saknar bristkaraktär när den väl finns där. Dvs det immateriella är ingen ekonomi i vanlig mening och all brist är konstgjort brist som berövar människor nytta/nöje som de skulle kunna få utan marginalförlust för någon annan. Fri information ger därför en ökning av samhällsnyttan som är dramatiskt mycket större än den hypotetiska förlusten för de särintressen som gjort sig beroende av dagens upphovsrätt..

    Vill man skapa incitament för skapande av ytterligare immateriella saker, utöver de som redan finns, kan det göra på mängder av olika sätt, som inte begränsar den fria tillgången eller kräver en övervakningsstat med galopperande repression.

    Intressant med detta är att nästan samma resonemang, men med annat ordval också används av många ultraliberaler (mises.org) – dvs här har vi en samhällsförändringsvilja som sträcker sig över det traditionella höger/vänsterspektrat. En oerhörd fördel. Observera att de flesta framgångsrika revolutioner/omvälvningar har genomförts med brett politiskt samförstånd bland de som söker reformation. (whigs (vänser + liberaler) kan då få kritisk massa att besegra tories (de konservativa/reaktionära).

  2. Japp! Vi är på samma spår. Dock tror jag att även om det går utmärkt att argumentera liberalt eller tom. konservativt för fri information, spelar det ganska liten roll för högerns agerande. Kapitalintressena trumfar alltid de liberala principerna, eftersom det är där högern hittar sin politiska styrka.

  3. Pingback: Piratpartiet – Bättre på INFORMATIONSPOLITIK än alla andra partier! « Emil Isberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s