Vilken roll spelar USA i TPB-domarna?

Hittade ett gammalt pressmeddelande från första TPB-domen:

– Fildelningsfrågan kan inte lösas genom förbud. Möjligheterna att kopiera för personligt bruk bör tvärtom breddas. Nätets utveckling har på kort tid öppnat en rad nya sociala möjligheter att skapa och sprida kultur. För många människor har det inneburit ett mer aktivt, deltagande förhållningssätt till kulturen, säger Kalle Larsson (v) riksdagsledamot.

– Straffen som utdelades till de inblandade i The Pirate Bay-målet är orimligt hårda. Det verkar som om denna dom är beställd i avskräckande syfte på uppdrag av den amerikanska musik- och filmindustrin. Det känns som en politisk dom avslutar Kalle Larsson (v) riksdagsledamot.

Protestera: Manifestation mot The Pirate Bay-domen i Stockholm, lördag 18 april. Piratpartiet arrangerar, men alla är välkomna och Vänsterpartiet kommer att vara där. Klockan 14.00 på Medborgarplatsen.

Såhär i efterhand kan vi se att åtminstone USA:s ambassad delade vår bild av läget: de tycker sig ha haft ett gott samarbete med alla ”stakeholders”. Ask försöker förstås skjuta ifrån sig frågan, med taktiken att låtsas som att det handlar om ambassadpersonal som överdriver för att få bättre lön.

Det där är bara förhandsinfo – mycket återstår tydligen att släppa. Det ska bli spännande att se hur mycket avvår bild som bekräftas. Jens Holm har nyligen lagt en interpellation i riksdagen där han kräver en sanningskommission som reder ut hur det ”informella samarbetet” mellan USA och regeringen såg ut, med fokus på hur USA byggt register över svenska medborgare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s