Några slutsatser av DLD-processen

Vi prövade också att lägga ut ett utkast till Vänsterpartiets datalagringsmotion på nätet, för att få in respons och förslag på hur den kan utvecklas. En kort utvärdering av resultatet:

  • Många läste i dokumentet. Vi hade hela tiden mellan 5 och 20 personer som hade dokumentet öppet.
  • Vi fick inte in mer än 12 olika konkreta kommentarer. Hälften av dem ledde dock till förändringar och tillägg i texten, och också flera av de andra var tänkvärda även om de inte kom med.
  • Som bonus fick vi en hel del korrhjälp.
  • Vi fick mycket positiva kommentarer om själva initiativet.

Motionen blev nog välkänd bland dem som håller koll på frågan, och den blev snäppet bättre än den hade blivit annars. Processen gjorde förhoppningsvis också att steget blev kortare för många att kontakta oss med förslag på initiativ i nätfrågorna.

Några saker som gjorde att det fungerade bra:

  • Det finns inte så många olika sätt att vara emot datalagring. Processen stördes inte av någon dragkamp om vilken politisk linje som är bäst.
  • Det finns många aktivister som hållit på med frågan ett tag, och de är vana att reagera snabbt över nätet.
  • Datalagringens uttryckliga förespråkare är få och tystlåtna. Vi hade inga problem med vandalisering eller trollande i dokumentet. (Finns det såna problem kan de delvis lösas med att arbeta i t ex en wiki, som är gjord för att hantera det.)

Några andra sätt som tål att prövas:

  • Vi hade kunnat lägga ut texten först när den var färdigt. Nu fick vi aldrig någon respons utifrån på de texter vi skrev sist. Risken är dock överhängande att processen aldrig blir av, utan att det plötsligt är dags för inlämning.
  • En annan variant hade varit att försöka ha processen utifrån lagrådsremissen, för att ge den mer tid. Vi hade t ex kunnat lägga ut en disposition med punktargument snarare än halvfärdig text.
  • Det finns en rad andra verktyg att jobba med, och flera av dem är säkert bättre än Google Docs. Bland annat har många bättre versionshantering, så att det går enklare att hantera vandalism.

Det finns säkert saker vi hade kunnat göra bättre i processen. Hade vi haft tid att reagera redan på lagrådsremissen hade vi t ex kunnat sträcka ut deadline en hel del. Andra förslag mottages förstås tacksamt!

Annonser

One thought on “Några slutsatser av DLD-processen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s