Vänsterpartiet om datalagring

Regeringen har lagt fram en proposition om datalagring, och Vänsterpartiet har svarat med en motion (pdf). Det blev ett ambitiöst projekt, och jag tror att det är den mest kompletta samling av argument mot datalagringsdirektivet som skrivits på svenska hittills. Vi missade att diskutera det innan julen slog till, men jag kommer att föreslå att den CC-licensieras så att vem som helst kan använda den fritt och utveckla den vidare.

Det känns bra att alla argument faktiskt finns med i riksdagsprocessen (lite som med Ipred-motionen, soom också blev en gedigen sammanfattning av debatten). Särskilt glad är jag att vi fick med en ganska utförlig text i slutet av motionen om vad propositionen betyder på sikt, där vi tar upp de frågor regeringen kommer att ställas inför om datalagringsdirektivet väl genomförs. ”Har staten en gång tagit sig an uppgiften att försöka ha kontroll över allas trafikdata, kommer det vara svårt att hålla tillbaka övervakningssamhällets logik”, avslutar vi motionen.

Strax, en kort utvärdering av den process där vi fick hjälp med motionsskrivandet över nätet. Fast läst gärna själva motionen först!

3 thoughts on “Vänsterpartiet om datalagring

  1. Ping: Några slutsatser av DLD-processen « Vänsterteknik

  2. Bra jobbat! Men en kort fråga – varför skulle någon annan inte k kunna kopiera och vidareutveckla texten i motionen utan CC-liscens? Finns det lagliga hinder att nkpiera motionen?

    • Tack! Jag har aldrig undersökt hur upphovsrätt förhåller sig till partiernas riksdagsdokument, men jag antar att den gäller som vanligt. Nu skulle ju Vänsterpartiet knappast använda sin upphovsrätt till att bråka med nån som använder motionstexten, men utan en fri licens har folk trots allt inte fått det löftet skriftligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s