Kort introduktion till CC

Fick för x:te gången en fråga om Creative Commons, så här kommer en helt kort introduktion:

Creative Commons är en serie licenser du kan använda för att slå fast att en text, melodi, film osv. du gjort får spridas fritt. Du kan ange några olika villkor. Tillsammans bygger vi upp ett bibliotek av verk som går att använda friare.

Creative Commons är också en pågående diskussion om upphovsrättens framtid. De olika licenserna är ett fält där det går att experimentera praktiskt, snarare än en klar vision om hur saker borde fungera. Vilka licenser vi väljer är ett politiskt beslut. De uttrycker olika syn på användarfrihet, och material under olika licenser går inte alltid att remixa ihop hur som helst.

Licenserna beskrivs bra på creativecommons.se, och där kan du också få förklarat hur det fungerar rent praktiskt. Det som saknas där är strukturer för att organisera samarbete: hur går ett verk från att vara fritt att använda, till att faktiskt användas fritt? En del av svaret är arkiv som Wikimedia Commons, som fungerar som ett slags bibliotek. En annan del är projekt som försöker koppla ihop folk lite mer aktivt. Själv länkade jag t ex in en artikel jag skrivit hos det nordiska projektet Cloudberry.

Alla texter jag skriver till den här bloggen licensierar jag under en BY-SA-licens. Det betyder att jag gjort tre ställningstaganden för hur de får användas:

  1. De får remixas. Det betyder inte att någon får skriva om en halv artikel och sedan påstå att jag står för nåt helt nytt. Däremot går det t ex bra att låna några stycken text där jag försökt förklara något till en faktaruta i en artikel, och bara helt kort i slutet notera var det kom ifrån.
  2. De får användas kommersiellt. Det är alltså helt OK att lägga in en av texterna i en antologi, och sälja den, utan att tillfråga eller betala mig för det. Det förvånar en del att även vi som är vänster tycker att det är viktigt att ge användare den friheten, men det finns starka argument för det. En av de intressanta sakerna med en friare kultur är just att det skapar möjligheter för fler att bygga projekt som faktiskt går runt ekonomiskt, och kan jag hjälpa till med det på ett hörn vore det kul. Med all sannolikhet skulle jag också dra någon slags nytta av varje användning av texterna.
  3. De får bara användas på villkoret att det nya verk de ingår i också sprids fritt. Den principen kallas copyleft, och kommer från fri programvara. Det är en slags strategi för att bygga ett bibliotek som drar in fler och fler i fri produktion. Det ställer företag inför ett intressant val: för att kunna dra nytta av det biblioteket, måste de själva delta i att bygga vidare på det. Är det fria biblioteket tillräckligt bra, som t ex när det gäller en del sorters kod, så kan det vara helt orealistiskt att försöka konkurrera utifrån. Den logiken är förstås lite annorlunda med kultur, men fortfarande spännande.

Det där valet, BY-SA, är ganska typiskt för oss vars ingång i de här frågorna är djupt kritisk till hur dagens upphovsrätt och dess kapitalintressen fungerar. En del kan vara rejält kritiska till att CC erbjuder så pass olika sorters licenser. Själv tycker jag det är praktiskt: det är ett bra sätt att få fler att börja tänka på frågorna, och det finns alla gånger tillfällen där BY-SA är fel val. Använd den licens du känner dig bekväm med! Det går inte att dra tillbaka en licensiering i efterhand, men däremot kan du utöka den genom att t ex ange flera licenser användaren kan välja mellan.

Däremot tycker jag att det finns ett annat potentiellt problem med CC: att det används som ett sätt att få folk att tänka upphovsrätt, och dra folk ur den självklara praxis av fri användning de flesta ändå deltar i. CC behöver vara en del i en rörelse för en rejäl upphovsrättsreform, snarare än ett sätt att ducka diskussionen om absurda straff och orimliga begränsningar. För att tala i vänstertermer: CC är reformism, och kan vara antingen pragmatiskt revolutionär eller passiviserande och legitimerande, beroende på hur den används. Bästa sättet är nog helt enkelt att experminentera praktiskt! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s