Kongressmotion: Vänsterpartiet & tekniken

Har knåpat på en motion om teknikpolitik till Vänsterpartiets kongress, som är i januari 2012. Det är tankegångar jag haft ganska länge, men inte riktigt gjort något med. Det vore kul om fler vänsterpartister ville kika på den, föreslå kloka saker och skriva under! Vore kul om vi kunde bli ett gäng som undertecknar. Har lagt upp texten på en padda här:

http://openetherpad.org/sYfHhnXzmu

Motionsstopp är redan den 5 oktober. Lagom till att jag fått ihop texten fick jag också ett tips om en liknande motion från vänsterpartister i Landskrona. Ska diskutera med dem – ju fler desto bättre kanske?

Uppdatering: Paddan kraschade utan förvarning, innan jag samlat in alla namnen 😦 Har återskapat motionen, men jag tror det är två personer som saknas som undertecknare. Eftersom deadline är ikväll har jag skickat in den ändå – hoppas det är OK? Så här ser den ut:

– – – – –

Ta fram en övergripande teknikpolitik!

Det är inte en slump att det uppstått mycket debatter om nätet de senaste åren. Den tekniska utvecklingen ställer oss inför ett antal historiska vägval just nu, och vilka strukturer och principer som blir vägledande kommer få betydelse för lång tid framöver. Politiskt går det att jämföra med den period då stadsplaneringen prioriterade biltrafiken först: efter att biltrafiken väl byggts in i hjärtat av städerna har det varit mycket svårt att vända utvecklingen, trots att problemen är uppenbara.

Av samma skäl som det hade behövts skissas på altenativ under den perioden, vill vi att Vänsterpartiet tar fram en genomtänkt helhetspolitik för en demokratisk teknikutveckling. Vi behöver möta problemet med att företag som Microsoft och Google försöker bygga strukturer och standarder där vi är fastlåsta.

Än så länge är det politiska läget ganska öppet. Problemen med t ex stängd programvara eller sluten forskning drabbar även en del företag, och länder som Kina och Indien har öppet motsatt sig handelsavtal som Acta. Till och med en konservativ tidning som The Economist kan leverara radikal patentkritik.

På flera sätt har vi också tekniken på vår sida. Friare former för teknikutvecklingen har visat sig så mycket effektivare än de stängda att det på en rad fronter underminerat storföretagens ställning. Det finns alltså starka skäl för både optimism och pessimism.

Framförallt är det teknikfrågor kopplade till information i bred mening vi tänker på: patent, nätstrukturer, programkod, forskningsresultat. Där finns det många poänger att plocka på hur dagens kapitalistiska strukturer hämmar utvecklingen.

 • Ett läkemedel som skyddar mot förtidig födsel patenteras i efterhand och priset för en kur höjs från 1000 kronor till 400 000 kronor
 • Jordbrukare i Indien tvingas betala dyrt för patenterat utsäde från bolag som Monsanto
 • Användare av Apples iPhone upptäcker att deras telefon i hemlighet bygger register över var de befinner sig
 • Facebook och Apples appstore har en så stark ställning att deras godtyckliga censurregler är ett reellt problem
 • Trots den klimatkatastrof vi står inför kan sol- och vindkraftsteknik inte användas fritt, utan patenteras rutinmässigt
 • Forskningen på t ex AI hämmas av att mycket av källkoden inte är fri utan inlåst hos företag som Sony

Vänsterpartiet har varit ganska bra på att lyfta en del av de här frågorna, men det behövs ett helhetsgrepp för att kunna göra det konsekvent. Poängen är förstås inte att teknik skulle vara vår nya profilfråga nummer ett. Däremot skulle vi kunna lägga fram fler teknikpolitiska förslag än idag i t ex välfärds-, miljö- och utbildningsfrågorna. Det går att göra en hel del också i kommunalpolitiken.

Vänsterpartiets roll är att vara med och synliggöra konflikterna med storföretagen, och stå upp för folks rättigheter, också när det gäller läkemedelsbolag, Monsanto eller Facebook. Vi behöver också vara det parti som tydligast tar sig an de långsiktiga framtidsfrågorna. För att fylla den rollen behöver vi en genomtänkt teknikpolitik, med både principiella ställningstaganden och konkreta förslag.

Vi yrkar
att Vänsterpartiet tar fram en övergripande teknikpolitik

Mikael von Knorring (Hammarby-Skarpnäck)
Jöran Fagerlund (Angered)
Jesper Berglund (Falkenberg)
Stefan Kangas (Kortedala-Gamlestaden-Bergsjön)
Jonas Danielsson (Malmö)
Fredrich Legnemark (Borås)
Greger Hammarin (Malmö)

Annonser

5 thoughts on “Kongressmotion: Vänsterpartiet & tekniken

  • Tack! Jag misstänker att det skulle skapa en del förvirring om vi skriver under varandras motioner… som om vi vill ha båda på en gång 🙂 Det kommer vara uppenbart att vi driver på åt samma håll ändå! (Och det är nog bra att PS/kongressen har två lite olika varianter att välja mellan, det ökar sannolikheten att nån av dem går igenom.)

 1. Vad jag förstår är det ganska länge sedan detta var aktuellt för v:s kongress men jag tycker det finns mycket intressant i den här frågeställningen. Det borde man titta mera på.
  För det första tror jag att frågan om patent och immaterialrätt är tätt kopplad till alla andra ägandefrågor och nog skall behandlas ”utanför” teknikfrågan. Den bärande frågan är egentligen ”Vad tycker en socialist att man kan äga personligen, vad skall ägas kollektivt i någon mening?”. Och givetvis vilken rätt har man att t.ex. handla med det man personligen äger. Det här är en väldigt besvärlig fråga och omfattar också sådant som det egna företaget, det egna huset i Skärgården osv.
  För det andra är teknik inte bara översta IP-lagret, själva innehållet. Tekniken är i mycket stor utsträckning också infrastrukturen och tjänstelagret (hur informationen nås). Det här borde ju vara typiska vänsterfrågor, frågan om produktionsmedlen, men det läser man aldrig något om. Var står vänstern i förhållande till fiberutbyggnad, förfoganderätten till fastighetsnät, samlandet av nationella statliga fibernät under en hatt eller de kommunala näten?
  Ur min enkla utgångspunkt är det minst lika intressant som articifiell intelligens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s