Wiehe fildelar artiklar

Dagens skoj: råkar kika in på Mikael Wiehes hemsida och kliver rakt in i en stor samling artiklar och foton. Gott så, men det betyder väl att det bor en radikal upphovsrättsreformist också i honom?

Det skulle förstås kunna vara så att var och en av skribenterna och fotograferna gett sitt tillstånd, men det verkar ganska osannolikt efter en stunds bläddrande. Tidningarna brukar ju t ex vanligtvis inte släppa sina recensioner för fri publicering i fulltext.

Så här ska förstås artisters hemsidor se ut. Det är som när Niklas Strömstedt lade upp YouTube-videor eller Per Gessle gav sina musiker fulltankade mp3-spelare som ett sätt att bolla idéer. Fri kopiering är för självklart för att ens de reaktionära ska kunna hejda sig.

Vi kan ju hoppas att Wiehe – till skillnad från Strömstedt och Gessle – drar den riktiga slutsatsen att vägen fram är att den han redan går på. Utanför bolagskontoren finns det knappast någon som ser hans hemsida som ett brott.

En liten tanke dock: Vänsterpartiets kongressbeslut om fildelning – de där han inte ville se av – skulle inte riktigt räcka för att göra Wiehes hemsida laglig. Hans hemsida är en del av en kommersiell verksamhet. Det skulle förstås gå att låta fans rekonstruera artikelsamlingen, kanske i samarbete med biblioteken, men egentligen vore det väl bra att föreslå fler förändringar? Jag ser gärna att Wiehe går före vänsterpartiet i upphovsrättsradikalismen.

Annonser

One thought on “Wiehe fildelar artiklar

  1. Hoppas kan man ju, men tyvärr är det svårt att lära gamla hundar sitta…
    I synnerhet som han nog fortfarande får en hel del betalt för arbete han gjorde för 30 år sedan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s