Avskaffa automatspelslagen

I början av 1980-talet tyckte gamla människor att det verkade läskigt att unga människor samlades kring flipperspel och Pacman. Därför stiftade de en lag, automatspelslagen, som gick ut på att det där var en kulturform som måste regleras för att inte ungdomen skulle förledas. Automatspelslagen är en helt annan lag än lotterilagen, som reglerar pokerautomater och andra spel om pengar.

Nu visar det sig att lagen, som den är skriven, ger Lotteriinspektionen befogenhet att reglera och kräva in höga avgifter av spelhak som Inferno i Stockholm. För vem som helst som vet vad de här spelhaken är, är det uppenbart att hela tanken är befängd. Den relevanta politiska frågan är varför de här ställena inte får kommunalt stöd.

Även om Lotteriinspektionens hemsida ger en bild av en myndighet som överhuvudtaget inte greppar andra spel än de om pengar, är det inte hela sanningen.

I september förra året släppte de en översyn av automatspelslagen, som på punkt efter punkt sågar hela idén om särskilda regleringar för spelautomater som inte ger vinst. Det är en välskriven text som sakligt lyfter fram godtyckligheten i reglerna och hur absurdt det skulle bli om de faktiskt tillämpades. T ex ger de Lotteriinspektionen censurbefogenheter som skulle betraktas som helt off i något annat sammanhang.

Trots detta förmår Lotteriinspektionen inte ta steget fullt ut och renodla sin roll till att reglera spel om pengar: de föreslår en rad strykningar men inte ett avskaffande av automatspelslagen.

Det ena skälet är att de konstaterar att många ungdomar spelar just spel. Det är ett svagt skäl. Om syftet är att ställa särskilda krav på de miljöer där ungdomar vistas, är det logiska att använda sociallagstiftningen, där det redan finns en del sådana möjligheter. Det ska inte hänga på om kidsen spelar spel eller inte: ungdomar hänger på McDonalds också.

Det andra skälet är att Lotteriinspektionen inser att datorer kan och kommer att användas till t ex nätpoker. Därför vill de att alla Lan-tillställningar ska ha anmälningsplikt. Det är också ett svagt skäl. Även med anmälningsplikt ska det mycket till för att Lotteriinspektionen ska kunna rycka ut och kolla om folk spelar poker när de sagt att de ska spela TF2. Anmälningsplikten gäller dessutom bara spel: det Lotteriinspektionen egentligen skulle behöva är en anmälningsplikt för alla datorsammankomster oavsett uppgivet syfte. Hela idén är löjeväckande.

En uppenbar slutsats är att de enda skäl Lotteriinspektionen kan hitta till att motivera en automatspelslagen är att det kanske saknas vissa regler i sociallagstiftningen eller lotterilagen.

Det är varken domstolens eller Lotteriinspektionens fel att spelhaken och Lan-sammankomsterna nu kan tvingas på avgifter och regleringar. Det är de politiska partierna som har ansvaret – de har alla stött den. Vänsterpartiet borde veta bättre.

Det är dags att stryka automatspelslagen. Spel är kultur. Det spelhak och Lan-partyn behöver är uppbackning, inte reglering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s