MP står långt från fossilfrihet

Här är ett debattinlägg jag skrev i ETC i somras. Det handlar om MP, men samma kritik behöver diskuteras också i Vänsterpartiet. Prioriterar vi klimatet behövs det förändring!

Lise Nordin och Åsa Romson (MP) skriver i ETC att de föreslår ett ”energisystem med 100 procent förnybar energi”. Det är ett påstående som behöver synas: Miljöpartiets konkreta förslag är inte i närheten av att nå dit.

Problemet är att Sverige idag förbrukar omkring 200 TWh fossil energi varje år. För de allra flesta av oss är det huvudsaken: klimatförändringarna handlar om utmaningar på en svårfattbar skala. Det måste vara det högst prioriterade målet att stänga i princip hela det flödet, och det behöver ske på ett par årtionden.

Säg att vi hinner bygga ut vind- och solkraften från dagens 10 TWh per år till 60 TWh, mycket mer än Miljöpartiet föreslagit. Det skulle i så fall matcha kärnkraftens 60 TWh. Frågan varje klimataktivist behöver ställa är vilka verktyg vi i så fall har kvar för att ta oss ur fossilberoendet?

Det går att göra mycket med energieffektivisering och energibesparing, inte minst i trafiken, men också den tuffaste linje skulle ha svårt att spara mer än säg 50-100 TWh den vägen. Miljöpartiets konkreta förslag verkar mycket långt från den sortens storleksordningar.

I många fall är det enklaste steget från fossilberoendet att istället elda biomassa. Samtidigt vet vi att dagens kalhyggen driver utsläpp i stor skala. Från ett klimatperspektiv behöver vi snarast elda mindre av skogen än idag. Den biomassa vi idag stoppar i första bästa bränsletank eller kraftvärmeverk, kommer på lite sikt behöva flyttas till sånt elektriciteten omöjligt kan ersätta: byggmaterial, bioplaster och de knepigaste bränslena.

Därför är ny, hållbar elektricitet ett nyckelmoment i en hållbar omställning. Är uppgiften att ta Sverige ur sitt 200 TWh stora fossilberoende, är den gamla konflikten mellan vind- och kärnkraft helt överspelad. Då kommer vi behöva all icke-fossil energi vi kan skaka fram: både radikalt utbyggd vindkraft och en ny generation kärnkraftverk.

Den klimatomställning världen står inför ser inte likadan ut som den gamla gröna linjen. Större saker står på spel. Det ställer högre krav: den som vill stå för fossilfrihet behöver kunna visa hur ekvationen ska gå ihop. Miljöpartiets konkreta förslag är mycket långt från den sortens mål, just för att de prioriterat stängd kärnkraft före klimatförändringarna. Det håller inte.

3 thoughts on “MP står långt från fossilfrihet

  1. Ping: Käpphästar före klimatet | Vänsterteknik

  2. Ping: 7 slutsatser om klimat & kärnkraft | Vänsterteknik

  3. Ping: IPCC talar också till oss | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s