Nej, kärnkraften driver inga stora utsläpp

Det cirkulerar en studie bland kärnkraftsmotståndare, den s k Stanfordstudien, som påstår att kärnkraften har stora klimatutsläpp. Den är framtagen av en viss Mark Z Jacobsson, som tvingats skaka hårt på empirin för att få fram den bilden. Han har fått skarp och välförtjänt kritik för sin metodik.

CO2-utsläpp per energislag

Det finns gott om forskning på just utsläppen från olika energislag. Ingen som kikar på den med opartiska ögon skulle dra någon annan slutsats än att kärnkraften har mycket låga klimatutsläpp. IPCC:s forskningsöversikt i frågan från 2011 är typisk: den kom fram till att kärnkraftens utsläpp ligger strax över vindkraft och en bit under solkraft (se diagrammet, hämtat från tabellen på s 982). Andra metastudier kommer fram till samma sorts resultat.

Dels använder han en äldre, skev metastudie (Sovacool 2008) vars urvalskriterier var utformade för att ge ett fåtal hårt kritiserade studier så stort genomslag som möjligt. Av de över 100 studier som fanns då avfärdade den alla utom ett problematiskt urval av 19 studier. Som av ett mirakel tog sig flera hårt kritiserade studier med långt högre uppskattningar än de flesta genom nålsögat. Genom att sedan använda ett medelvärde av de sista kvarvarande studierna, istället för ett medianvärde, fick Sovacool fram en uppskattning av kärnkraftens utsläpp som låg fyra gånger högre än IPCC:s.

Geoff Russell - Scalable electricity

Det räckte inte för Jacobsson, som fördubblade den siffran med ett antagande om att kärnkraft tar mycket längre tid att bygga än till exempel sol- och vindkraft, och att den kapacitet som ska till produceras med kolkraft under hela byggtiden. I verkligheten har kärnkraft kunnat byggas ut i många gånger högre takt än vindkraft (se diagram). Tysklands omtalade satsning på sol- och vindkraft håller t ex en bråkdel av den takt med vilken Frankrike byggde ut sin kärnkraft.

Jacobsson toppar sedan sin studie med antagandet att civil kärnkraft ökar risken för ett kärnvapenkrig. Hans siffra innehåller alltså en del där han antagit hur stora utsläppen skulle kunna bli av en sådan konflikt och multiplicerat den med en riskfaktor.

Tyvärr är det där inte enstaka händelser. Det är slående vanligt att högt profilerade namn på antikärnkraftsidan kommer med påståenden som helt saknar grund (se t ex Monbiots uppgörelse med det i The Guardian). För mig har resan från kärnkraftsskepsis till att stödja IPCC:s linje samtidigt gjort mig rejält bedrövad över hur ansvarslöst den delen av miljörörelsen har förhållit sig till forskningen.

Vi som vill se en radikal klimatomställning kan inte bara lyssna på forskarnas slutsatser de gånger de passar det vi redan tänkt. Hur kan vi då motivera andra att ta dem på det djupa allvar de förtjänar? IPCC är tydliga med att de ser ny kärnkraft som en del av lösningen på världens fossilberoende. Det finns ingen anledning att avfärda det.

2 thoughts on “Nej, kärnkraften driver inga stora utsläpp

  1. Ping: 7 slutsatser om klimat & kärnkraft | Vänsterteknik

  2. Ping: IPCC vet vad de talar om | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s