Janne Wallenius blykylda reaktorer

Janne Wallenius är vänsterpartisten som är huvudperson i Sveriges mest spännande kärnkraftsprojekt just nu: en ny sorts blykylda reaktorer i liten skala. Jag hälsade på honom ute på KTH och såg till att få en intervju.

Vem är du?Janne Wallenius

Janne Wallenius heter jag. Är uppvuxen i Trollhättan, och har forskat om elproduktion med avancerad kärnkraft sedan 1992. Doktorerade på ämnet kall fusion 1996. Slutsats var väl helt kort att fusionskraft är svår att få att fungera. Sedan 1997 har jag forskat om återvinning av kärnavfall.

Hur kom det sig att du gick med i Vänsterpartiet?

Redan i gymnasiet var jag lite politiskt aktiv, fast då i SSU. Långt senare, år 1997, hade jag blivit förälder och såg hur kvaliteten på barnomsorgen försämrats. De där stora barngrupperna fick mig att fatta beslutet att gå med i Vänsterpartiet.

Jag gick med för att förändra! Från 1998 till 2006 satt jag i kommunfullmäktige i Sigtuna. Framförallt drev jag på i barn- och ungdomsnämnden, men jag satt också i socialnämnden och i kommunstyrelsen.

Är det några andra frågor du brinner för?

Att få bort vinstintresset ur välfärden, definitivt. De där bolagen måste köras ut. Jag har själv sett av en del av de sämsta baksidorna med ansvarslösa privata vårdföretag.

Den här reaktorn du försöker bygga, kan du berätta om den?

Det är en blykyld reaktor i liten skala, för återvinning av kärnavfall. Vid det här laget har vi gjort så stora framsteg att vi tror att tekniken idag är mogen att provas. Vi hoppas ha den första reaktorn i drift om tio år.

Vi ansökte om tillstånd för att bygga en forskningsreaktor för två år sedan, men Alliansen kom aldrig fram till ett beslut.

Du kom nyss tillbaka från en resa i Kanada?

Ja, vi kan kanske bygga de här reaktorerna där. Många små orter i arktiska regioner producerar idag sin el med dieselmotorer. Det är både dyrt och ger stora CO2-utsläpp. Där finns ett behov som de här små reaktorerna vi vill bygga kan svara på.

De första reaktorerna vi bygger kommer vara dyra, kanske 2 kronor och 50 öre per kWh, men det här är en marknad där det kan räcka för att konkurrera ut det fossila alternativet.

Målet är att bygga 10-20 reaktorer i norra Kanada. Med den sortens storskalighet kanske vi kan komma mer i kostnader kring 1 krona per kWh.

Hur är intresset då?

Det finns ett stort politiskt intresse. Lokalt är det ganska uppdelat på olika orter – det finns både de entusiastiska och de som är mer skeptiska. Terry Audla, som är ordförande i innutiternas organisation ITK, var positiv och sade att ”kärnkraft är det enda gröna alternativ vi har.”

Kan de inte köra vindkraft?

Det här är orter som inte är inkopplade i ett större elnät. De skulle inte ha något att falla tillbaka på de dagar vinden inte blåser.

Vad är grejen med blykylning?

En av de bra sakerna med blykylning är att vi kan bygga en reaktor där också den värsta tänkbara olycka leder till så små utsläpp att närområdet aldrig behöver evakueras ens tillfälligt. Blyet absorberar strålning – det fungerar som strålskydd i sig självt.

Det påstås ibland att SKB skulle ha sagt att det svenska kärnavfallet inte går att återvinna?

Det stämmer inte, de har inte sagt något sådant. Det går utmärkt att använda det svenska kärnavfallet. Bygger vi till exempel två blykylda reaktorer med 1200 MW effekt var kan de arbeta sig igenom nästan hela det högaktiva avfallet på hundra år. Sedan kan de köra vidare med det övriga avfallet i 10 000 år.

Hur har det varit att ha ena foten i forskningen på nya reaktorer och andra i ett parti som inte sett nåt behov av kärnkraft alls?

Lite försiktigt har jag försökt ett par gånger att till exempel skriva motioner till kongresser, om att partiet åtminstone borde ta ställning för att bygga reaktorer som återvinner avfallet. Hittills utan framgång!

Jannes projekt – en ny svensk reaktor i framkanten av teknikutvecklingen – hade varit en självklar hit i Vänsterpartiet under en lång period i partiets historia. Vi var länge entusiastiska förespråkare av den nya tekniken, som betydde att vi kunde skydda älvar från fortsatt utbyggd vattenkraft och fasa ut olja som förstörde skogarna. Då var de två huvudkraven att den nya kärnkraften skulle vara statligt ägd och att det skulle vara svenska reaktorer och inte amerikanska.

Läs mer om den blykylda reaktorn i Ny Teknik, och kika gärna in på deras YouTube-kanal. Här på bloggen börjar det bli en ganska bra samling av texter på temat klimat och kärnkraft, så rota gärna runt lite.

3 thoughts on “Janne Wallenius blykylda reaktorer

  1. Ping: 7 slutsatser om klimat & kärnkraft | Vänsterteknik

  2. Ping: SEALER | toriumbloggen

  3. Ping: Forskning – Blykyld säker kärnkraft från Vänsterpartist som minskar det radioaktiva avfallsberget | Vetenskapliga partiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s