Flamman – dra ett streck i sanden!

Vi vet alla hur det kan se ut. Du sitter en kväll sent innan deadline och ska få ihop några tusen tecken om att det var fyra år sedan Fukushima.

Du skulle förstås kunna se till den samlade forskningen. En enkel sökning på WHO:s hemsida visar att strålningsdoserna var mycket låga. På sikt kommer det kanske visa sig att de som bodde närmast olyckan har något förhöjda cancerrisker. Effekterna på ekosystemen är helt marginella.

Samtidigt, det skulle ta halva artikeln att komma tillbaka till grundstoryn: att kärnkraft trots det är en teknik uppstigen från helvetet. Då är det svårt att inte stänga det spåret, för att istället börja tråla nätet efter en lite mer kittlande sanning.

Varför inte jämföra med en av 1900-talets största krigsförbrytelser? Skriv att olyckan ”motsvarade 168 Hiroshimabomber”. Just do it, säger en röst. OK, det är kanske är en siffra ingen forskare värd sin labbrock skulle skriva under på. Samtidigt, den matchar grundstoryn så mycket bättre än FN-spåret!

Flamman – det går att dra ett streck i sanden. Du är en stark tidning som kan bättre. Här är en enkel trestegsmetod:

  1. Sätt ett sammanhang. Ha WHO:s statistik om storleksordningarna på världens olika hälsorisker i bakhuvudet.
  2. Förstå vad som triggar dig. Riskpsykologin har bra svar på varför vi dras till just tanken på den stora atomfaran.
  3. Vid akut risk för tokpublicering, ring en forskare först!

Flamman skulle kunna vara den som granskar när vänstern tappar markkontakten med forskningen, istället för att heja på. Många i just den här läsarkretsen fick sin bild av Fukushimaolyckan från alarmister och kvacksalvare, utan att vänsterns intellektuella förmått reagera. Det finns en story att publicera där.

Till sist: har du ett starkt psykologiskt behov av att rapportera om den smygande döden från det moderna samhället, pröva luftföroreningar!

Stabil forskning från WHO visar att luftföroreningar utomhus dödar 3-4 miljoner människor varje år. Omkring 5000 av dem är i Sverige, bland annat orsakat av Finlands gamla kolkraftverk. Japans dramatiska ökning av fossileldningen sedan de stängde all kärnkraft ser ut att orsaka lågt räknat 500-1000 dödsfall om året.

Japans elproduktionÄr det för vardagligt att folk hostar sönder sina lungor? Börja täcka klimatförändringarna konsekvent! Över 150 000 döda varje år redan nu, många fler framöver. Att Japan ”drog rätt slutsats”, som det stod i artikeln, betydde att de skrotade sitt ambitiösa klimatmål på 25 procent lägre utsläpp. Det nya målet är 4 procent högre utsläpp.

Den bästa medicinen mot spekulationssurfande på nätet är att hålla ett fast tag i världsproblemen. Go Flamman, du är större än det här!

2 thoughts on “Flamman – dra ett streck i sanden!

  1. Ping: 7 slutsatser om klimat & kärnkraft | Vänsterteknik

  2. Ping: Valet av narrativ avgör hur vi ser på klimathotet | Jakten på berättelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s