Ekoeko 2: Klimatet och väljarna

Diskussionerna om klimatfrågan i Vänsterpartiet utgår ofta från frågeställningen ”vad kan klimatförändringarna göra för vårt väljarstöd?” Det är en destruktiv utgångspunkt. Vi behöver börja med att se till vilken roll vi kan spela för att klimatomställningen ska hända på riktigt.

Det finns två ständigt återkommande varianter av väljarfrågan.

  • Den folkliga varianten: ”Jag träffar många som gillar vår vänsterpolitik men stöts bort av bensinskatten och de gröna värderingarna.”
  • Den gröna varianten: ”Jag träffar många som har gröna värderingar. Vi borde se till att de känner sig mer hemma i Vänsterpartiet”.

Klimatpolitiken kan inte börja i att försöka skarva fram ett nervöst svar på endera av de två frågorna. Först behöver vi se till att vi själva har en analys av vad som behöver göras och hur vi ska få igenom det. Det måste vara grunden, men vi är inte framme där. En del av det svaret behöver vara vilka i samhället vi tänker oss ska heja på och driva fram den omställningen.

Den dag vi har den sortens strategi på plats, kommer frågorna om Vänsterpartiets väljare falla på plats ganska enkelt. Hittar vi en konstruktiv roll för klimatomställningen, kommer det finnas folk som uppskattar det.

Valu 2014

Statistik från SVT Valu 2014.

Vi som gräver i klimatfrågorna vill gärna tänka att det finns en stor väljarpotential för att lyfta dem. Det är den bild vi får av de människor vi möter. Väljarundersökningarna visar en mer komplicerad bild: det är t ex bara en tredjedel av väljarna som ser miljö som en mycket viktig fråga för sitt val av parti. Många andra frågor betyder mer.

Ett dåligt svar på det är att försöka stuva om de siffrorna och envisas med att det här är en given väljarvinnare. Det kanske kan vara det – om vi hittar starka linjer och bryter ny mark – men det är inte det den här diskussionen borde handla om.

Ett bättre svar är att gå tillbaka till sina grundvärderingar. Oberoende av väljarströmmar. Vi är många som ser klimatfrågan som historiskt avgörande, och därför vill att det ska vara en sak vi pratar mycket om. Svårare än så behöver det inte vara.

En sån ingång skulle också frigöra oss från den helt irrelevanta uppgiften att ”ta gröna väljare från MP”. Klimatomställningen avgörs inte av hur många röster vi drar i mellan V och MP. Den avgörs av hur kloka förslag vi hittar och hur brett stöd i befolkningen vi kan samla för dem.

Se tillbaka på den roll Vänsterpartiet spelade i EMU-omröstningen 2003, som en jämförelse. Den handlade överhuvudtaget inte om en dragkamp med Miljöpartiet om de redan frälsta. Vi siktade på de tveksamma i våra väljargrupper, såg till att de kunde brinna för frågan och att de faktiskt kom iväg och röstade. Det är den sortens strategier klimatfrågan behöver också.

En inriktning på att ta MP-väljare drar däremot åt helt fel håll. Får den oss att börja formulera oss för de redan frälsta, blir den en tröskel för att bygga stöd och drivkraft hos andra. Vi har helt andra uppgifter: att tala till grupper som inte känner sig hemma i den gröna kulturvärlden. Nästa del i den här serien kommer handla om just det.

Del 3 >>

Alla inlägg i serien >>

3 thoughts on “Ekoeko 2: Klimatet och väljarna

  1. Ping: Ekoeko 1: Ny serie på bloggen! | Vänsterteknik

  2. Ping: Vägen behöver vara framkomlig | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s