Ekoeko 3: Tala till fler!

Ska klimatomställningen bli verklighet, behöver den bygga upp en brokig allians som kan tala till folk från alla olika håll i samhället.

Hittills har debatten haft två sidor: en grön sida som vill sätta naturen först och en påstått realistisk sida som vill undvika överdrifter. Det är en stabil konfliktlinje där folk redan positionerat sig. Ska omställningen hända på riktigt, behöver spelplanen förändras.

Miljövän

Google-sökning efter foton på ”environmentalists”. Alla kommer inte känna sig hemmastadda i det här. Vi behöver fundera på orsakerna.

Fler avsändare

Det är många som av olika skäl inte känner sig hemma i den gröna retoriken. Det betyder inte att de är omöjliga i klimatfrågan. De finns också hos oss. Det är där vår historiska klimatuppgift ligger!

Det ska finnas ett bra sätt för varje person att bli driven klimatförespråkare utifrån sina värderingar.

Just EMU-folkomröstningen är en bra inspirationskälla. Nej-sidan innehöll nyliberaler som pratade frihet, nationalekonomer som pratade valutaområden och vänsterungdomar som pratade Wallenberg. Flera avsändare är en stark strategi.

(Ja-sidan hade för övrigt Johan Ehrenberg-idealisterna i Vänster för EMU. Trots att de var små och hade svaga argument kunde de tyvärr förvirra en hel del människor.)

Hur skulle det se ut i klimatfrågorna? För att dra tanken till sin spets, tänk dig organisationerna Bilister för elektrifiering, Matbloggare mot nötkött och Industriarbetare för fossilfrihet.

Det finns gott om folk med hjärtat till vänster som skulle komma till sin rätta i de tre organisationerna. Det skulle öppna nya diskussioner i samhället, där klimatmedvetenheten skulle kunna rycka fram.

Vänsterpartiet ska kanske inte vara fullt så spetsiga. Poängen är att vi behöver vara med och hitta nya vinklar och sätt att prata, som öppnar för nya grupper.

Vi kan inte tala till alla, men vi kan tala till de som står oss nära. Det finns många fler där som skulle kunna börja brinna för klimatfrågorna, med rätt sätt att tala om det.

Tillsammans med andra kan vi bygga en klimatrörelse med en större bredd av avsändare, och en större bredd av budskap. Folk med vitt skilda syn på livet och samhället behöver kunna driva på i samma övergripande riktning. Den sortens logik kan förändra spelplanen.

I det arbetet är Miljöpartiets styrka också deras svaghet. De är ett parti av och för de redan övertygade. Just därför har de svårt att hitta det språk och de förslag som krävs för att bygga en mycket bredare uppslutning.

Diskutera det som skaver

Vi behöver se över av vilka delar i den gröna retoriken som skaver och triggar försvarsreflexer. Kan vi identifiera de punkterna, kan vi försöka ta fram språk och förslag som styr förbi dem.

Slutrapporten tar upp två sådana linjer: att det inte är ditt fel och att ta vardagsproblemen på allvar. Här är tre andra att fundera på:

  • Skala bort kulturkriget
  • Ta fast mark i forskningen
  • Undvik svångremsentusiasmen

Det är temat för de tre närmaste delarna i den här serien.

Del 4 >>

Alla inlägg i serien >>

5 thoughts on “Ekoeko 3: Tala till fler!

  1. Ping: Ekoeko 2: Klimatet och väljarna | Vänsterteknik

  2. Riktigt intressant! Ett nödvändigt nästa steg att lämna den gröna identitetsboxen och få med övriga befolkningen på att lösa problemen. Ser fram emot ytterligare inlägg!

  3. Ping: Ekoeko 4: Skala bort kulturkriget | Vänsterteknik

  4. Ping: Vägen behöver vara framkomlig | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s