Ekoeko 5: Fast mark i forskningen

jordbruk

Vänstern behöver en politik som står med båda fötterna i forskningen – i jordbruksfrågorna precis som överallt annars. (Foto: Ed Gregory)

Ett annat av de problem vi behöver ta tag i är miljörörelsen inte alltid kollar en bra story mot forskningen. Vi har själva hamnat fel här och där. Ett par exempel:

Bioteknik: I frågorna om bioteknik har vi hamnat på fel sida om ett starkt konsensus i forskningen. Trots att de nya växterna betyder mycket för klimatet och miljön, ställde vi oss principiellt negativa till dem på ett sätt som helt saknar stöd i forskningen. Vi borde tvärtom skilja på biotekniken och dess storföretag, precis som vi skiljer på programmering och Microsoft.

Ekojordbruk: Ekologiskt jordbruk är en viktig experimentverkstad, men vänstern borde också ha en kritisk udd här. Ekoregelverket är i första hand konstruerat som ett sätt att marknadsföra ”naturlighet”. Därför är det långt ifrån samma sak som hållbart jordbruk. Från ett miljöperspektiv finns det inte bara fördelar utan också stora nackdelar med ekojordbruket.

Rädsla för maten: Vi är ibland med och sprider rädslan för hälsoproblem av bekämpningsmedel i maten, utan stöd i forskningen. Det är djupt etiskt tvivelaktigt, eftersom det bland annat pressar fattiga småbarnsföräldrar att oroa sig för fel saker. Världen är full av högst verkliga och mätbara problem med farliga ämnen – hos frisörer, på plantager, i fabriker – vi kan prata om istället.

Det finns ingen anledning för Vänsterpartiet att ge sig in den sortens spekulationer. Det drar uppmärksamhet från de problem som vi vet att det finns ett tydligt forskningsstöd för. Förr eller senare kommer det också straffa sig politiskt.

Att ta tag i det skulle både ge bättre politik i sak och på sikt bygga ett starkare förtroende för att vi har på fötterna.

Del 6 >>

Alla inlägg i serien >>

One thought on “Ekoeko 5: Fast mark i forskningen

  1. Ping: Ekoeko 4: Skala bort kulturkriget | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s