Ekoeko 6: Släpp svångremsentusiasmen

 

Många misstänker att den gröna rörelsen mest haussar klimatfrågan för att det är ett tillfälle att försöka påtvinga samhället sina värderingar och sin livsstil. De är tyvärr inte helt ute och cyklar.

Det är en återkommande käpphäst i den gröna rörelsen att en teknisk omställning inte skulle vara en lösning ”på riktigt” – det enda som verkligen duger är förändringar till en asketisk livsstil.

Den linjen kommer inte ur studier av forskningen. Jag tror att den kommer ur att se två saker:

  • att en del människor driver stora utsläpp, ofta utan att ens få särskilt mycket bättre liv av det
  • att en del företag pratar tekniska omställningar på låtsas, för att undvika den radikala klimatkritik som behövs.

Båda de sakerna är helt riktiga, och det är begripligt att det leder till att vilja lyfta fram svångremmar systematiskt. Däremot är det inte ett bra svar.

Ett problem är att svångremmar riskerar att dra uppmärksamhet från de mest radikala förändringarna. Asketism må vara radikalt moraliskt, men så snart du börjar räkna krasst på utsläppen syns det att tekniska lösningar kan spela mycket större roll. Asketism kan kanske halvera utsläppen, men aldrig få ner dem nära noll.

Det betyder inte att svångremmar är poänglösa. Vi har långt kvar till tekniska lösningar på många områden. Ju mer vi kan sänka trycket där utsläppen är som högst, desto bättre för både klimat och miljö.

Däremot finns det ett annat, högst reellt problem: svångremmar är politiskt begränsat som verktyg. Den forskning kring klimatpsykologi som vuxit fram på senare år talar för att det där stora värderingsskiftet – från status och materialism till grön idealism – aldrig kommer hända. Vi kommer behöva möta människor där de är. Den omställning som är möjlig, är den som kan genomföras med ungefär de värderingar som redan finns.

Det är inte en orimlig linje att dra slutsatsen att vi inte ska använda miljöskatter särskilt mycket, som jag tolkar en del av reservationerna till slutrapporterna. Svårigheten med det är att svara på hur vi ska göra istället. Vi kommer behöva alla verktyg för att ha en rimlig chans att nå några radikala mål.

Själv tror jag att slutrapporten hamnar principiellt rätt: att säga att miljöskatter behövs, men också betona begränsningarna i det. Däremot tror jag att vi hade kunnat utforma dem bättre, för att få fram politiskt starkare förslag.

Här är fem förslag på hur vi kan hålla asketismen på armlängds avstånd:

  1. Betona att det handlar om en omställning. Det är ett praktiskt problem. Den har en början och ett slut. Under en begränsad period behöver vi hålla tillbaka på förbrukningen av en del saker.
  2. Skilj ut ett par saker, istället för att prata om allt. Sikta till exempel på nötkött och flyg – två ställen där vi helt saknar tekniska lösningar just nu. Välj medvetet och gör det smalt.
  3. Knyt det till klimatet. Prata inte om hälsa, djurrätt eller hur gott det är med vego. Det är inte bonusargument, utan goda skäl att tro att du drivs av andra värderingar än målgruppen.
  4. Idealisera aldrig svångremmen. Säg inte att samhället kommer kännas bättre för att alla tvingas resa 10 minuter extra varje morgon. Att acceptera lite besk medicin är en sak, att låtsas att det är gott är en annan.
  5. Jobba på det tekniska. Den som står för höjd bensinskatt, behöver samtidigt vara i frontlinjen för att utveckla elbilar.

Det är fortfarande helt OK att föredra en dos asketism i sitt liv. Däremot behöver vi medvetet se till att skilja på det och klimatrörelsen. Klimatrörelsen ska vara för alla.

Del 7 >>

Alla inlägg i serien >>

2 thoughts on “Ekoeko 6: Släpp svångremsentusiasmen

  1. Ping: Ekoeko 5: Fast mark i forskningen | Vänsterteknik

  2. Ping: Motion: Strategi för nötköttet | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s