Ekoeko 8: Bryt rollfördelningen

Så länge jag har varit med i partiet har diskussionen om ”miljöfrågan” hängt upp sig på samma mekanism. Engagemanget för frågorna har framförallt funnits i en miljöfalang, som legat på för att få Vänsterpartiet att profilera sig mer i de frågorna. Det trycket har haft växlande framgångar, men alltid möts av skepsis i stora delar av partiet.

Utfallet har följt ett tydligt mönster. Lite hårddraget går det att säga att vi engagerade fått fritt spelrum i miljöfrågorna, villkorat med att det inte ställer till bekymmer för resten av partiet.

Det är usel rollfördelning som vi behöver bryta. Hela partiet behöver vara sätta ner foten i klimat- och miljöfrågorna, så att hela partiet sedan kan driva dem. Förhoppningsvis blir processen kring ekoeko-rapporten, och det punktprogram som ska antas på kongressen i maj 2016, precis det.

En konsekvens av den rollfördelningen har varit en ständig diskussion om hur mycket vi ska betona miljöpolitik, ”hur gröna vi ska vara”, istället för vilken politik vi ska ha.

Vi miljöentusiaster har hållit enad front för att få tryck, trots att vi drar åt ganska olika håll. Det har aldrig fungerat särskilt bra. Andra i partiet har upplevt att det finns för mycket idealism, subkultur eller högtflygande radikalism i miljöfalangen. Därför har de tänkt att det är bättre att hålla dem kort än att riskera att det där blir hela Vänsterpartiets framtoning.

Det är ett skäl till att vi behöver lägga den gamla skiljelinjen bakom oss, och fråga oss vilka vi vill att Vänsterpartiet ska vara i klimat- och miljöfrågorna. Överlag tycker jag vi löser ut det ganska bra i del 1 i slutrapporten, och jag har försökt visa några tämkbara sätt att utveckla det i den här bloggserien.

Vi behöver diskutera sakfrågorna

Ett annat skäl är att det står helt avgörande saker på spel i sak. Det räcker inte att vilja väl i klimat- och miiljöfrågorna – det måste bli bra i sak också. Att vi trampade så djupt i klaveret i frågorna om bioteknik, och därför varit med och försvårat utvecklingen av de nya växter världen behöver för sin omställning, hängde ihop med att vi saknade en kritisk diskussion om vilken linje vi hade egentligen.

Samma sak i energifrågorna. Att vi i årtionden prioriterade stängd kärnkraft först, istället för klimatförändringarna, gjorde att vi satte tryck i fel riktning. Det tydligaste exemplet är att vi länge förespråkade fossilgas som ett sätt att ersätta kärnkraften.

Klimatfrågan slog igenom stort kring 1990, men det är först nu 2015 som vi börjar se över vad som händer om vi istället prioriterar att fasa ut det fossila. Det är en konsekvens av att vi diskuterade ”hur grönt” Vänsterpartiet ska vara, istället för vad det ska betyda i sak.

Diskussionen ”för eller emot” miljöfrågor bygger på att det redan finns en given uppsättning kloka strategier som det bara är att lyfta högre. Så är det tyvärr inte.

Huvudorsaken till att frågorna inte prioriterats mer av Vänsterpartiet, är att vi som hållit på med dem inte har utvecklat förslag som är starka nog. Många gånger har ”mer miljöpolitik” i Vänsterpartiet betytt ”mer av de förslag miljörörelsen brukar driva”.

Kan vi ta fram analyser, förslag, språk och strategier som är större än det – som är gjorda för vänstern – kommer vi ha helt andra möjligheter att samla partiet i klimat- och miljöfrågor. Slutrapporten tar flera sådana steg framåt. Vi behöver fortsätta i den riktningen: dra fram sakfråga efter sakfråga och resonera kring hur vi får fram bra, konkreta förslag utifrån grundprinciperna.

Del 9 >>

Alla inlägg i serien >>

2 thoughts on “Ekoeko 8: Bryt rollfördelningen

  1. Ping: Ekoeko 9: Se upp med de stora orden | Vänsterteknik

  2. Ping: Ekoeko 7: Välj gemensamma förslag klokt | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s