Ekoeko 10: Ta rollen som det seriösa klimatpartiet

Vänsterpartiet behöver ta rollen som Sveriges första seriösa klimatparti. Det finns ett stort utrymme där, som Miljöpartiet inte täcker, till skillnad från andra miljöfrågor. Slutrapporten tar flera stora steg åt det hållet.

Vad det skulle kräva av Vänsterpartiet

Ett seriöst klimatparti är ett parti som håller all annan politik inom ramen för en genomförbar klimatbudget. Det kräver något ingen presterat hittills: en uppsättning konkreta förslag som tillsammans skulle sänka Sveriges utsläpp till nära noll.

Det är vad den här ekoeko-processen behöver betyda. Slutrapporten fixade inte det – det saknas framförallt energi – men stakar trots allt ut vägen på flera sätt. Vi kan se till att kongressen fattar beslut om att fortsätta arbetet i de delar där det behövs.

Vi skulle behöva ha som huvudregel att alltid tala just om klimatet i varje allmän miljödiskussion. Det betyder inte att vi slutar tycka saker om andra miljöfrågor, eller att analysen är att klimatet det enda som är relevant, utan det handlar om att medvetet bestämma vad Vänsterpartiets roll ska vara.

Den dag IPCC släpper en ny rapport, ska det vara naturligt att fråga just Vänsterpartiet om kommentarer på den.

För att ta den rollen behöver vi hitta ett bra språk för att kunna prata klimatomställning som ett av de teman som knyter ihop all vänsterpolitik. Det behövs ett fåtal principer och förslag som identifierar vänsterns klimatlinje. De behöver sedan kunna knytas in från andra frågor, så att det är enkelt att knyta omställningen till att från arbetslöshet till progressiva skatter eller landsbygdsfrågor.

(Det betyder inte att vi ska pusha klimatfrågor på vem som helst hela tiden. Det vi kan göra är inte i första hand att ”få fler att förstå allvaret”. Däremot kan vi spela en stor roll i att låta fler att hitta omställningsförslag de gillar och känner sig hemma med.)

Kan vi ta den rollen, skulle det stärka både klimatrörelsen och Vänsterpartiet. Det skulle öppna för en utveckling där rörelsen får fler avsändare, så att den kan tala till fler.

Vänsterpartiets roll i omställningen

Klimatfrågan ses fortfarande som en lite abstrakt politisk fråga. Det kommer att förändras med tiden. Klimatfrågan kommer successivt bli något annat och större än ”en miljöfråga”. Det är ett nytt politiskt fält där Vänsterpartiet kan vara den som driver den definierande, konsekventa linje andra partier jämförs emot.

Vi borde ta den rollen, för att det skulle vara bra för omställningen. Till skillnad från många andra, är Vänsterpartiet ett parti som förmår stärka en rörelse utan att behöva ta över. Vi gjorde det i EMU-folkomröstningen, vi gör det i det antirasistiska arbetet.

Vi skulle behöva göra samma sorts arbete här, för att lägga grunden för en politiskt bred och samtidigt radikal klimatomställning. Det skulle kräva en del av oss – framförallt att vi är beredda till en ordentlig självprövning i klimatfrågorna – men en klok strategi skulle kunna betyda mycket för hur spelplanen ser ut i Sveriges klimatdebatt.

– – –
Med det är det dags att avsluta den här serien blogginlägg. För den som vill läsa allt samlat, har jag samlat hela serien i en pdf. Alla kommentarer är som alltid högst välkomna!

Till första delen i serien >>

Alla inlägg i serien >>

One thought on “Ekoeko 10: Ta rollen som det seriösa klimatpartiet

  1. Ping: Ekoeko 9: Se upp med de stora orden | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s