Motion om bioteknik

Bioteknik är en fråga där Vänsterpartiet skulle behöva ta ett uttryckligt steg framåt. Det betyder för mycket för jordbrukets långsiktiga hållbarhet för att inte ta tag i fördelarna. Den text om det jag skrev i augusti är en bloggens mest lästa på åratal.

lila tomater

Lila tomater, med förmågan att skapa antioxidanter från blåbär.

Här är ett förslag till motion på punktprogrammet, som fler vänsterpartister gärna får skriva under. Hör av dig om det är nåt för dig, t ex per mail eller i kommentarsfältet. Alla synpunkter och idéer är förstås varmt välkomna!

Vi behöver nya växter

Det finns vid det här laget mycket starka argument för att nya växter, medvetet framtagna med bioteknik, kan betyda mycket för att driva hållbart jordbruk.

Bomull som är resistent mot skadeinsekter har redan betytt att bönder i t ex Indien har kunnat sänka sin användning av bekämpningsmedel drastiskt. Ris med mycket låga metanutsläpp är ett bra exempel på den forskning som pågår. Vete som använder sig av den effektivare fotosyntesen hos majs är ett annat. Majs som kopierat baljväxternas förmåga att hämta kväve ur luften är ett tredje. Det är inte svårt att ta fram långa listor över den sortens pågående genombrott.

Vänsterpartiet har tidigare hamnat snett här. Vi diskuterade länge frågan som att det här är ett helt forskningsfält som bara innehåller företag som sätter vinst framför miljön.

I verkligheten är det som med forskningen i stort. Det forskarna gör betyder mycket för världens utveckling. Det finns all anledning att diskutera finliret, men ingen anledning till panik.

Vi behöver medvetet skilja på forskning och myt i de här frågorna, eftersom delar av miljörörelsen tappat markkontakten med forskningsläget här. Bland forskare finns det t ex ett lika brett konsensus som i klimatfrågan om att biotekniken inte är ett hälsoproblem.

Världens jordbruk kommer behöva utvecklas kvalitativt för att kunna försörja alla människor med en hög standard, på ett hållbart sätt. På ett hypotetiskt plan är det enkelt att lösa med socialism och vegetarianism världen över, men i praktiken kommer det vara en lång väg dit. Vi behöver alla verktyg.

Problemet med kapitalet här är patenten, inte att vi utvecklar nya växter. Det vi behöver är fria forskare med skattefinansiering, som utvecklar nya växter som svarar på de utmaningar världen står inför.

Vi yrkar
att följande punkt läggs till efter punkt 116:

”Att utveckla ett hållbart jordbruk handlar också om att ta fram nya växter. Vänsterpartiet ser positivt på bioteknikens möjligheter. Vi strävar efter att stärka möjligheterna för forskningen att driva projekt utifrån samhälleliga behov. De grödor världen behöver för sin omställning behöver kunna användas fritt.”

2 tankar om “Motion om bioteknik

  1. GMO i all ära, men största anledningen till att jag är tveksam till sådana grödor är för att de tenderar att utrota mångfalden.

    En gång i tiden fanns det ett antal olika majssorter. Idag odlar man bara en majssort – en superresistant sådan. Det är dock bara en tidsfråga tills någon insekt eller bakterie utvecklas som frodas på denna ”supermajs”. Utan den biologiska mångfalden betyder det att det inte kommer finnas majs som är resistant mot denna nya bakterie, vilket betyder att all majs blir omöjlig att odla.

    Därför säger jag, gärna GMO men gärna med mångfald!

    • Det tål att funderas på, det tycker jag också. Kortsiktigt kan det vara mest lönsamt för var och en att köra på samma sort hela tiden, medan vi tillsammans har ett intresse av att variera oss. Det hänger egentligen inte på just bioteknik, men det är ett skäl att se till att vi använder biotekniken klokt.

      Samtidigt ser det ut att vara större mångfald än vi spontant tänker oss – det finns t ex snarare massor av majssorter utvecklade med bioteknik på olika sätt. Biotekniken öppnar också för att kunna svara på den sortens situationer mycket bättre – som t ex i fallet med bananer: http://www.motherjones.com/blue-marble/2015/12/hate-gmos-then-prepare-kiss-bananas-goodbye

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s