Tyskland behöver sätta klimatet först

Orsaken till att Vattenfalls kol går att sälja är att Tyskland stänger kärnkraften. Bolaget EPH, som regeringen funderar på att sälja till, förklarar sitt intresse så här i en intervju med SvD Näringsliv:

”… EPH är berett att acceptera årliga förluster på hundratals miljoner kronor i flera år.

– Det gäller att överleva de närmaste åren. Om tio år kommer läget förhoppningsvis att se annorlunda ut, sa Kretinsky som räknar med att kolkraften kommer att uppleva något av en renässans när de sista tyska kärnkraftverken stängs 2022.”

Kring år 2000 var situationen i Tyskland en helt annan. Alla visste att en rad av kolkraftverken snart skulle behöva stänga, för att de var för gamla. Från ett klimatperspektiv hade det självklara varit att se till att ersätta dem med bättre elproduktion.

I det läget valde folk som borde vetat bättre – vänstern, Greenpeace, de gröna – att istället prioritera stängd kärnkraft. De visste mycket väl vad det realpolitiska resultatet skulle bli: stora, långsiktiga investeringar i en rad nya kolkraftverk, som ersatte de gamla.

Peter_Altmaier_CDU_Parteitag_2014_by_Olaf_Kosinsky-1

Peter Altmaier, den tyska miljöministern som år 2009 öppnade ett nytt kolkraftverk med de bevingade orden: “If one builds a new state-of-the-art lignite power plant to replace several older and much less efficient plants, then I feel this should also be acknowledged as a contribution to our climate protection efforts.” (Foto: Olaf Kosinsky)

Tyskland hade smashläge i klimatfrågan, men valde en helt annan boll att slå på. Efter femton år av Energiewende är den fossila elproduktionen idag lika stor som när de började. Gamla, skröpliga kolkraftverk har bytts ut mot kolkraftverk som kan köras i 50 år framöver.

Det är ett bra krav att se till att Vattenfall lämnar kolet i marken. Samtidigt behöver vi i vänstern se att det i grunden handlar om att politiskt pressa Tyskland till att börja sätta klimatet först. De har gott om kol att gräva upp. Riktig förändring kräver att världen kan få dem – såväl deras vänster som deras konservativa – att byta politisk kurs.

Ny kolkraft i Tyskland

En karta över nya kolkraftverk i Tyskland. Är det någon som vet var det finns bra data kring det så tipsa gärna! Har försökt hitta det utan framgång. 

Fler texter om klimat och kärnkraft >>

3 tankar på “Tyskland behöver sätta klimatet först

  1. Pingback: 7 slutsatser om klimat & kärnkraft | Vänsterteknik

  2. Pingback: Den gamla linjen var fossil | Vänsterteknik

  3. Pingback: Vad drar vi för slutsatser av Vattenfalls kol? | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s