Vad drar vi för slutsatser av Vattenfalls kol?

Ny Teknik publicerade idag en debattartikel jag varit med och skrivit, som handlar om fortsättningen efter debatten om Vattenfall och kolet. Ser vi till helheten i Tysklands politik är det tydligare varför vi förlorade den fajten. Vi kan bättre, men vi behöver vässa klimatkritiken!

Vide Karlsson och Elias Rosell har båda sin bakgrund i Miljöpartiet, medan jag själv är aktiv i Vänsterpartiet. Temat för oss alla tre är att vi behöver självkritik.

Bert Kaufmann CC BY-SA 2.0

Kolbrytning i Nordrhein-Westfalen, Tyskland.
Foto: Bert Kaufmann, CC BY-SA 2.0.

Vi i klimatrörelsen behöver ta ett steg tillbaka efter försäljningen av Vattenfalls kol. Det är läge att fundera på hur vi hamnade i en situation där kolet fortsätter bolma i Tyskland – och hur vi kunde ha agerat bättre.

För att förstå sammanhanget i den här frågan behöver vi gå tillbaka till det vägval Tyskland gjorde kring år 2000. Då sattes den grundläggande riktningen: huvudmålet för den tyska energipolitiken beslutades vara stängd kärnkraft.

Den praktiska konsekvensen av det var att Tyskland fortsatt skulle vara beroende av kol. Upp till 40 procent av energin ska vara fossil fortfarande år 2050. Därför byggdes det också en rad nya kolkraftverk. Tanken är att kol och fossilgas ska ge stabilitet i ett elsystem med mycket sol- och vindkraft.

 

Tysklands nya kol - utan ram

Det är orsaken till att skurkbolaget EPH, som Vattenfall är på väg att sälja till, ser framför sig en renässans för kolet i Tyskland. De tror att det kommer vara lönsamt, med goda skäl.

För många i den gamla miljörörelsen var kärnkraft alltid den stora frågan. Det de såg av Tysklands beslut var ett bländande starkt sken av grön framgång, som kortslöt den kritiska diskussionen. Därför har Vattenfall-historien gång på gång diskuterats utan sitt sammanhang: att Tyskland för en medvetet fossil politik.

Det syns till exempel i hur en klok klimatdebattör som Johan Rockström från ingenstans kan säga att Tyskland tillsammans med Sverige är “världens bästa elever i klimatklassen”.

I verkligheten är Tyskland en av Europas stora klimatskurkar. Deras CO2-utsläpp är 40 procent högre än EU-snittet, en siffra som bara har ökat sedan år 2000. Tyskland har helt fastnat i att stänga kärnkraft.

Samma misstag dyker upp igen och igen. Rockström skriver till exempel i en debattartikel att Tyskland har “världens mest ambitiösa plan för att fasa ut fossila bränslen”. Det är faktiskt absurdt. Till och med i elsystemet, som borde vara det enklaste, har de gjort plats för 20 procent fossilt år 2050. Grannlandet Frankrike är nere på 10 procent redan idag.

Elproduktionens utsläpp

Säg att Sverige skulle sätta sig med Tyskland och försöka förhandla fram en stängning av kolet. Hur skulle det ersättas? De bygger redan så mycket sol- och vindkraft de förmår. Det har visat sig svårt att koppla in dem i så mycket högre takt. Bland annat tar det lång tid att få alla högspänningsledningar på plats. Den stora faktor som går att påverka är prioriteringen: de skulle kunna stänga kol före kärnkraft.

Miljörörelsen behöver ta ett steg tillbaka efter frågan om Vattenfalls kol, för att dra nya, självkritiska slutsatser. FN:s klimatpanel visar att världen behöver bygga ut sol-, vind- och kärnkraft tillsammans för att uppvärmningen ska hållas under 1,5 grader. Här behöver vi lyssna på samma forskning vi håller fram framför andra.

Klimatet är den större frågan. I grunden är det en självklar utgångspunkt. Tysklands linje betyder i praktiken sot och rök. Det behövs en radikal klimatrörelse, som är konsekvent i sin kritik, för att världen ska fatta bättre beslut.

Vide Karlsson, grundare till pratakärnkraft.nu
Mikael von Knorring, grundare till bloggen Vänsterteknik
Elias Rosell, grundare till bloggen Frikoppla.nu

 – – –
Läs gärna fler texter om klimat och kärnkraft >>

4 thoughts on “Vad drar vi för slutsatser av Vattenfalls kol?

  1. Ping: Se vind- och solkraften för vad den är | Vänsterteknik

  2. Ping: 7 slutsatser om klimat & kärnkraft | Vänsterteknik

  3. Ping: Kina går framåt, Tyskland kraschar | Vänsterteknik

  4. Ping: Tyskland är inget föredöme | Vänsterteknik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s