Hur ser en fossilfri energiekvation ut?

Sveriges fossila och ÖK

Energifrågorna är nyckeln till en radikal politik för klimatet. Det var en slutsats jag drog under arbetet med ekoeko-gruppen, som kom ur en massa nörderi kring var utsläppen sker och hur vi kan få bort dem.

För mig betydde det mycket att få en helhetsbild av hur Sveriges fossilberoende egentligen ser ut. Det var förvånansvärt omständligt att hitta de siffrorna och försöka bena ut vad de egentligen sade. Samtidigt gav de en helt ny förståelse av vad som var stort och litet i omställningen.

Därför har jag hela tiden funderat på hur det skulle gå att göra det enkelt för folk som är intresserade att själva skaffa sig den där helhetsbilden. Eftersom jag gillar Excel och jobbat mycket med siffrorna där, försökte jag ta steget där.

Gör din egen omställning! Det är tanken. Användaren får konkreta frågor på hur vi ska hantera olika delar av fossilberoendet, där svaren allt eftersom samlas och kommer tillbaka som respons. Det finns gott om saker kvar att göra, både med uppställningen och sakfrågorna, men filen är färdig nog att testas av fler.

Ladda hem Fossilfrihet i Sverige (excel-fil) och försök få ihop ekvationen själv!

Uppdaterad 25 april 2017: Ny fil med mycket snyggare resultat

– – –
Läs gärna fler texter här på bloggen.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s