IPCC spelar roll för synen på kärnkraft

I Sydsvenskan idag skriver Take Aanstoot (som är aktiv i Miljöpartiet) och Dan Tilert (som är aktiv i Centerpartiet) och jag (som är aktiv i Vänsterpartiet) om hur IPCC håller på att förändra synen på kärnkraft i våra partier.

Här är den okortade originaltexten!

Garzweiler_Tagebau-1230 cc-by-sa 4.0
Kolbrytning i Garzweiler, Tyskland. Foto: Raimond Spekking (CC BY-SA 4.0).

IPCC spelar roll för synen på kärnkraft

Den senaste tiden har vi sett en utdragen debatt om kärnkraftens roll i klimatomställningen. Nyligen skrev tre forskare som själva deltagit i IPCC:s arbete om det, och verkade genuint förvånade över hur stor debatten blivit. Deras roll är trots allt bara att informera våra beslut, inte föreskriva dem – kan det vara så kontroversiellt?

Den som vill förstå den här debatten behöver se utanför de akademiska korridorerna, och istället se den politiska sprängkraften i de försiktiga slutsatser IPCC drar. Vi som skriver det här är aktiva i Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Vi ser ett långsamt men tydligt skifte runt omkring oss: IPCC-rapporterna driver fram en ny, pragmatisk diskussion om kärnkraften.

Att lyssna på det IPCC säger har visat sig vara något helt annat än att lyssna på farbror Sven på släktmiddagen, som pratar kärnkraft för att slippa prata om hela den övriga omställningen. Våra partier är fulla av medlemmar som ser att klimatet är en helt avgörande framtidsfråga, och är uppriktigt engagerade i varje del av omställningen. Det är särskilt tre av IPCC:s slutsatser som gjort skillnad för dem:

1. Fossilfrihet är den stora frågan

Både ekosystem och människor tvingas hantera en massiv förstörelse i spåren av kol, olja och fossilgas. Risken för katastrofala klimatförändringar har börjat sjunka in hos de flesta. Luftföroreningar dödar miljoner människor varje år. Hur vi än vrider och vänder på siffrorna, visar de att det är fossilfrihet som är den stora frågan.

Den gamla diskussionen om kärnkraft handlade mycket om olyckor. Här ger IPCC-rapporten oss en hjälpande hand i att skilja på psykologi och verklighet. Den jämför statistiken från energirelaterade olyckor, och visar att det fossila varit dödligt på en helt annan skala än alla andra energikällor. Sol-, vind- och kärnkraft ligger förvånande nog på ungefär samma nivåer, långt under de andra energislagen.

Allt det här är säkert uppenbart och okontroversiellt i forskningssammanhang. Politiskt är det sprängstoff. Den gamla tanketraditionen i våra partier har i praktiken betytt att krav på stängd kärnkraft kan gå före klimatfrågan. Tysklands kraschade omställning visar hur allvarliga konsekvenser det misstaget kan leda till.

Här har IPCC-rapporterna betytt mycket. Det är idag uppenbart för många att klimatfrågan behöver gå först. Vi är inte framme vid ett tydligt skifte av principer, men diskussionen ser helt annorlunda ut än för bara fem-tio år sedan.

2. Kärnkraft har låga utsläpp

Det finns en misstro mot forskningen i delar av kärnkraftsmotståndet som länge varit svår att rå på. Nu håller det på att förändras i snabb takt, mycket tack vare det grundmurade förtroendet för IPCC. Den som vill försvara ekosystemen, försvarar idag forskningen.

Ett exempel på den gamla misstron, som vi mött många gånger, är påståendet att kärnkraften ”egentligen” skulle ha höga CO2-utsläpp. IPCC visar att det helt enkelt inte stämmer: kärnkraften är en av de bästa energikällor vi har för klimatet. För många har det varit en väckarklocka, som gett dem mer av en sund skepsis till lösa påståenden i de här diskussionerna.

3. Ny kärnkraft är ett effektivt verktyg

IPCC-rapporten visar att världens omställning kostar mindre om vi fortsätter bygga ny kärnkraft. Anledningen är att världens framtida elsystem behöver stabilitet. Sol- och vindkraft kommer spela en stor roll i framtiden, och det finns en överhängande risk att de balanseras med fossilgas när det är mörkt och vindstilla. Därför är det en stark strategi att använda sol-, vind- och kärnkraft tillsammans.

Det perspektivet har också börjat göra avtryck, samtidigt som den diskussionen är mer trevande. Det är fortfarande vanligt att försöka rationalisera bort det IPCC säger här. Vi hoppas att också den slutsatsen – som vilar på samma sorts breda forskning som de första två slutsatserna – kommer vinna acceptans med tiden.

Ny energiöverenskommelse

Genomslaget för IPCC:s slutsatser ger hopp för framtiden. Sverige behöver en ny energiöverenskommelse, med en kraftig utbyggnad av fossilfri el. Det händer inte av sig själv. Lägger vi den gamla konflikten mellan vind- och kärnkraft bakom oss, är chansen mycket större att trycket från klimatrörelsen faktiskt leder fram till en uppgörelse som är både bred och radikal.

Klimatet är en historisk fråga som kräver att vi alla är beredda att öppet och ärligt se över det vi tänkte förr. I den här frågan, som i flera andra, märker vi att det faktiskt håller på att hända nu – mycket tack vare IPCC.

Mikael von Knorring
Take Aanstoot
Dan Tilert
Nätverket Sol-, vind- och kärnkraft
– – – –
Läs gärna fler texter om klimat och kärnkraft.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s