Målsättningar

Det här är en långsam blogg, som puttrar på lite vid sidan av, och rycker fram ett par steg då och då. Temat är teknik – vad teknikfrågor kan handla om för vänstern, och varför det behöver diskuteras.

Med ”teknik” tänker jag på det där som får folk att backa tillbaka. Vem som helst kan ha en demokratisk diskussion om telefonbolagen, fast går det över till att handla om nätet – då drar sig en hel del ur. Det har blivit ”tekniskt”.

För vänstern måste det där vara uppåt väggarna fel. Varje avgörande beslut vi står inför är en demokratisk uppgift. De tekniska förutsättningarna för samhällsbygget måste också få ta plats i diskussionerna, måste få kräva folks huvudbry. Att ducka för dem är att vägra att aktivt välja utvecklingsspår.

Därför, ett sånt här projekt. Lite saker som skulle behöva göras:

  • Formulera en väl avvägd, i grunden optimistisk syn på en rad teknikfrågor för vänstern.
  • Dra upp konkreta politiska spår där teknisk utveckling fungerar som en integrerad del av vänsterns krav.
  • Synliggöra hur avgörande tekniska vägval kommer att vara för samhällsutvecklingen.
  • Formulera en precis kritik av vad vi tills vidare kan kalla ”1980 års teknikaversion” och det som lever kvar av det i vänstern idag.

Brecht skrev att realistiskt är det som ”är konkret och möjliggör abstraktion”. Det är en bra målsättning för politiska krav. Vi borde kunna komma fram till en punkt där vi kan lista vänsterns tekniska vägval som en serie konkreta reformer, som tillsammans synliggör vilka val vi står inför också övergripande, abstrakt. Det finns en del sån politik på plats, och en del som är på gång. Nån som vill vara med och dra i det?

Micke

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s