Nätverket

Vi är några som sparkat igång ett nätverk i Vänsterpartiet för kommunal nätpolitik. Tanken är att samla erfarenheter, ta fram mallar för kommunala motioner och spåna på fler sätt att arbeta med frågorna.

Tills vidare huserar vi här på sidan , så får vi se vilka former som funkar bäst. Vill du bara följa det nätverket håller på med är det enkelt: allt sånt publiceras på den här sidan. Deltagare (och andra) som vill skriva kan helt enkelt eposta så lägger jag ut det.

Några saker som behöver göras:

 • Fixa ett namn! ”Nätverket för kommunal nätpolitik” håller inte.
 • Sammanställa vad som gjorts. Nån behöver googla upp lokala V-initiativ om t ex fri programvara och lista dem med länkar. Edit: Påbörjat!
 • Fler idéer! Själv har jag hostat upp några här.
 • Teckna ner erfarenheterna – skriv lite om vad som hänt på er ort och dra lite slutsatser.
 • Valrörelsetänk – hur kan vi synliggöra frågorna i valrörelsen?

Micke

Annonser

5 thoughts on “Nätverket

 1. Motion om att införa Linux i Mora kommun. Vilket inte gick så bra men gjorde ett försök. Svaret jag fick var rent skrattretande. http://vansternmora.se/Vansterpartiet/Motion%20om%20Linux%20.pdf Det finns andra trevliga motioner att titta på hos oss.

  Det stora bekymret med att införa Linux i kommunerna är att leverantörerna av program oftast kräver Windows OS eller om man har tur Mac OS. Dock har Gagnef enligt uppgift helt gått över till Open Office utom ekonomienheten. O O kalkylark är än inte fullt kompatibellt med MS Excel. Men det finns hopp!

  När det gäller landstinget så är det tvärkört när man kommer till program som hanterar patientsäkerhet. Enligt uppgift finns det 6 st leverantörer av programvara i Världen till detta och alla kräver MS! 😦

  Ett annat tips jag vill ge till alla V-grupper som som lever i opposition där ute i verkligheten är att skriva sin egen kommunplan! Oavsett hur många mandat man har i fullmätkige så ger man ett seriöst intryck/redo att regera *-) . Helt plötsligt måste man titta på helheten i kommunen på ett annat sätt!

  I Mora har vi vår egen alternativa kommunplan för 4:e året. Vi är enda oppositionspartiet som har det i Mora trots bara 2 mandat. Men synen på V har ändrats sen vi landsatte detta till det positiva. Majoriteten ( C+S ) vet inte riktigt hur dom skall hantera oss och säger nej till saker som dom inte vill säga nej till! 🙂

  Enklaste sättet att göra det på är att ta majoritetens kommunplan som bas och ändra den så den passar sin egen tanke på kommunplan. På det sättet är det enkelt att jämföra de olika kommunplanerna om man har samma mall. Glöm inte att göra en Power Point/ OH presentation där ni redogör förändringarna inför fullmäktige.

  Om ni undrar hur de ekonomiska effekterna blir av era förslag så är det bara att fråga ekonomichefen om hjälp! Här tittar vi på om det är möjligt att införa en nollbasbudget till exempel och hur man för in det tankesättet i kommunplanen.

  Frågor? Fråga på…..

  Mvh

  David Örnberg

 2. Lokalglobal social teknologi-vision.
  LocGlob Social Tech Vision
  LocGlobSocTekVis

  Kan jag tänka mig att i en framtid kan lokalglobal eller LocGlob bli en meningsbärande term för hur man lokalt skapar globala kommunikation. Och hur man har Global teknologisk vision. Då global som i övergripande inte geologisk. Men men det lär nog ge sig med namn.

  Frågan om IT och teknologi blir förmodligen tuff att få acceptans för i ett parti som vårat. Vilket är synd när det är något som redan och i framtiden kommer genomsyra allt. Vi kan kämpa hårt för att behålla hemtjänsten i kommunerna medan vi förlorar både insyn och initiativ i IT.

  IT och mjukvara samt immateriella rättigheter blir mer o mer en fråga om demokrati och fördelnings politik. Vi får inte låta det allmänna gemensamt ägda gå miste om detta värde. Mycket av våra gemensamt satsade medel för forskning går till informationsteknik i en eller annan form. På något sätt fins det frukter av detta jag tror vi missar att ens försöka dela lika.

  Även forskning i ämnen som medicin, fysik, och biologi är starkt sammanflätad med IT. Den stora fokus som är på att ”se i science” och medicin (Imaging) är exempel på detta. Tillåter vi ojämlikheten att få mer fäste här blir det svårt att driva en politik baserad på att skall ha sin rätt…

  Ja vet inte men materiella rättigheter och integritet är svårt att få gehör för och det är ett problem att mänskor inte vet att det finns Vänster politik i denna fråga. Kanske mer ett problem än att de inte vet att vi värnar vård skola och omsorg.

 3. Tack för tipsen! Bra med konkreta exempel i Linux-motionen, David. Jag har hört liknande saker om landstingen och patientsäkerhet – det där behöver vi rota vidare i och se om det stämmer eller inte.

 4. Bra tips!
  Vi har motionerat om och fått bifallet att öppen programvara skall användas i Borås.

  En helt annan fråga, som kanske inte riktigt hör hit, jag har motionerat om ”datoråteranvändning”: I USA finns flera exempel på så kallad CTRR (Computer Technology Resources & Recycling). Det handlar om att ta tillvara det växande berget av elektroniskt skrot: datorer, skrivare, TV-apparater, videobandspelare, DVD-spelare och så vidare för att bygga om och återvinna denna elektroniska utrustning för att spara på miljön. Elektroniken tas från kommunens återvinningsstationer och från kommunens egna verksamheter. För att hålla kostnaderna låga installeras öppna operativsystem i datorerna.

  Motionen blev väl emottagen och kan kanske inspirera fler? Hela motionen hittar ni på min blogg.

  /Ida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s